Хитови заглавия представят в Горна Оряховица

Животът

26-06-2015, 11:28

Снимка:

община горна оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

София Филм Фест стартира със „Страшилището” на Стефан Командарев

Хитови български и чуждоезични филми ще имат възможността да видят почитателите на киното по врем на лятната киноседмица на София Филм Фест лятната киноседмица на София Филм Фест в Горна Оряховица. Тази година прожекциите отново ще са безплатни, но ще бъдат в Летния театър (НЧ „Братя Грънчарови – 2002”).

В първия ден на кинофеста, горнооряховчани ще могат да видят и филма на Стефан Командарев „Съдилището”, който е съвместна продукция на България, Германия, Хърватска и Македония. Филмът разказва историята на баща и син, които трябва да се върнат към забравеното минало, за да срещнат дълго пазени тайни и да преоткрият пътя към себе си. Главните роли са поверени на Асен Блатечки, Мики Майнолович, Ованес Торосян, Параскева Джукелова и други обичани звезди на българските кино и театър. През 2014 г. „Съдилището” стана най-добър игрален филм от фестивала „Златната роза”, а Асен Блатечки спечели наградата за най-добра мъжка роля.

София Филм Фест гостува за трети път в Горна Оряховица. Тази година филмовият маратон ще продължи от 30 юни до 4 юли. Първият ден на феста започва в 21.00 ч. със „Съдилището”. Два часа по-късно е прожекцията на филма от Великобритания „За короната и страната” на режисьора Джон Бурман.

През втория ден от 21.00 ч. почитателите на киното ще видят „Солта на земята”-съвместна продукция на Франция, Бразилия и Италия. Режисьори на филма са Жулиано Рибейро Салгадо и Вим Вендерс. Филмът е удостоен със Специалната награда на журито и Наградата на Екуменическото жури в програмата „Особен поглед” от фестивала в Кан 2014, с Наградата на публиката в Сан Себастиан 2014 и с номинация за „Оскар” за най-добър документален филм. В 23.00 ч. започва прожекцията на „Диви истории”, съвместна продукция на Аржентина и Испания. Филмът е с номинация за „Оскар” 2015 за най-добър чуждоезиков филм, в Кан 2014 е с номинация за „Златна палма”, Гоя 2015 – най-добър ибероамерикански филм, Сао Поуло 2014 – Награда на публиката.

В третия ден на София Филм Фест прожекциите започват отново в 21.00 ч. с „Досието Петров” на режисьора Георги Балабанов. Филмът е съвместна продукция на България и Германия. „Досието Петров” разказва по неочакван начин една история за промените в България, която започва в края на 80-те и завършва в наши дни. Ролите са поверени на Михаил Билалов, Христо Шопов, Ана Пападопулу, Радина Кърджилова, Малин Кръстев, Деян Донков, Цветана Манева и др.

Филмът на Томи Лий Джоунс - „Водачът” започва в 23.00 ч. Лентата е съвместна продукция на САЩ и Франция. Освен като режисьор и сценарист на филма, Томи Лий Джоунс е изпълнител и на една от главните роли в кинопродукцията. Останалите роли са поверени на Хилари Суонк, Мерил Стрийп и др. Филмът е с номинация за „Златна палма” от Кан 2014.

На 3 юли от 21.00 ч. започва прожекцията на „Омбре”, на режисьора Захари Паунов. Критиката определя филмът като забавно-тъжен или тъжно-забавен ийстърн. Една история за приятелството, любовта и толерантността, както и за невъзможността да ги има на едно място, особено на Балканите. В ролите публиката ще види Валери Йорданов, Стефка Янорова, Любомир Бъчваров, Иван Ранков, Калин Вельов. Филмът е с награда от „Златна роза” 2014 за цялостно актьорско майсторство. Същата вечер от 23.00 ч. започва руската продукция „Географът си пропи глобуса” на режисьора Александър Веледински. Той е един от създателите на популярния руски сериал „Бригада”. Филмът е носител на Голямата награда и най-добър актьор – Кинотавър 2013, Награда на международното жури за най-добър филм в Одеса 2013.

В последната киновечер от 21.00 ч. публиката ще види българо-гръцката продукция „Урок” със сценаристи и режисьори Кристина Грозева и Петър Вълчанов. Тази година филмът е удостоен с 4 награди на София Филм Фест, носител е и на още много призове от престижни кинофестивали. Киноседмицата ще завърши с „Ангелският дял”, съвместна продукция на Великобритания, Франция, Белгия и Италия. Филмът е носител на награди от Кан и Сан Себастиян.

Всички прожекции ще бъдат в Летния театър /при лошо време в Зала №1 на Община Горна Оряховица/, а входът за тях е свободен.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов