Лятна екобиблиотека стартира на Еньовден

Животът

23-06-2015, 08:00

Снимка:

сдружение "Възможности"

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Инициативата ще разнообрази ваканцията на малчуганите

Сдружение „Възможности” – Велико Търново, кметството в Леденик и младежкият клуб в селото ще посрещнат Еньовден на 24 юни с празник на билките. Тържеството започва в 10.30 ч. и ще се състои на площада на селото и в екопарка. По време на събитието сдружение „Възможности” ще открие и своята пътуваща лятна екобиблиотека. В откриването ще участват децата от младежките клубове в селата Леденик, Беляковец, Шемшево и Шереметя, както и деца от клуб „Млад еколог" от ОУ „П. Р. Славейков" - Велико Търново.

На 24 юни децата ще представят кратка програма, посветена на билките и природата, много стихове, гатанки и песни. Заедно ще посадят цветя и билки пред младежкия клуб и ще ознаменуват добрата работа с домашен чай и сладки. От празника всяко дете ще си тръгне с кутийка чай и саксийка с цвете, което да засади у дома. По време на тържеството ще бъде дадено началото и на конкурс за рисунка или съчинение на тема: „Какво научих за Еньовден и мистериите му”. Богата програма дава началото на летните занимания за децата от региона. В голяма част от великотърновските села има младежки клубове, чрез които от сдружение „Възможности” искат да осмислят ваканционните дни на децата. За целта от сдружението организират пътуваща лятна екобиблиотека за учениците от 7 до 12-годишна възраст. От „Възможности” вече обобщиха училищните списъци с произведения за четене през лятото и закупиха част от книгите. Те ще бъдат предоставени на местните клубове за четене и размяна. За децата ще бъдат организирани дискусии след прочитането на всяко произведение. Литературните разговори ще се провеждат веднъж седмично в пет населени места – селата Беляковец, Леденик, Шемшево и Шереметя, както и в Зелената лятна занималня на Велико Търново.

По време на седмичните срещи на децата ще се прожектират и образователни филми за природата, екологията и човешката дейност в региона. Организаторите на екобиблиотеката са закупили и сезонни цветя и храсти и предстои малки и големи заедно да ги засадят на подходящи места, предварително уточнени с кметовете на населените места. По време на заниманията на открито децата ще участват в грижите за растенията. За всяко дете ще има по една малка книжка за природата.

През лятото децата ще посещават и местните забележителности, а след това ще описват преживелиците си в съчинения, които ще представят на колективни четения.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов