ВАС реши : служебният ректор застава начело на СА

Животът

18-06-2015, 13:07

Снимка:

Стопанска академия

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Проф. Върбанов е подал 7 жалби в Административния съд

Върховният административен съд остави без уважение жалбата на избраната за ректор в Стопанската академия в Свищов проф.Теодора Димитрова срещу допуснатото предварително изпълнение на заповедта на проф.Тодор Танев за назначаване на служебен ректор. Министерската заповед дойде, след като във висшето училище бе проведен избор на ръководни органи, срещу чиято законност има жалба в съда. В определение от днес тричленен състав магистрати определи проф.Иван Върбанов като легитимен, пише в. „24 часа”.

"Изключително сложната правна ситуация, в която в момента се намира въпроса за законосъобразността на избора и на назначението на ректор на Стопанската академия, породена от наслагващи се във времето актове с допуснато предварително изпълнение и оспорени по съдебен ред не би била облекчена, ако съдът спре допуснатото предварително изпълнение на Заповедта на министъра на образованието проф. Тодор Танев" - се казва в становището на Върховния административен съд. Решението подлежи на обжалване в 7-дневен срок пред петчленен състав на върховната съдебна институция.

Враждуващите страни за ректорския пост са завели общо 7 дела в София и в Административния съд във Велико Търново. Временно изпълняващият длъжността проф. Върбанов е депозирал 4 жалби. С тях се атакуват състава на Общото събрание, избора на председател на колективния орган, избора на проф. Теодора Димитрова за ректор, както и нейна заповед.

Димитрова пък оспорва законността на министерската заповед, както и акт на служебния ректор, с който е отменил всички решения на Общото събрание.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов