Над 55 000 лв. дава за ремонт на две детски градини Отделът за военно сътрудничество на посолството на САЩ

Мисия

16-06-2015, 16:54

Снимка:

общинско радио

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Средствата идват по Програмата за хуманитарна помощ към Американското посолство

Заместник - кметът на община Велико Търново Снежана Данева и  експерти от общинска администрация проведоха днес работна среща с директори на дирекции и делегация от Отдела за военно сътрудничество към посолството на САЩ в България и американски военни. Делегацията бе водена от г-жа Весела Терзиева, програмен координатор в Отдела.

Община Велико Търново кандидатства  в рамките на програмата за ремонт на 3 обекта: ОДЗ „Ален мак”, ОДЗ „Пролет” и ЦДГ – с. Церова кория

Одобрен е  ремонтът на 2 обекта : ОДЗ „Пролет” и ЦДГ – с. Церова кория. Ще бъдат  ремонтирани  покривите на двете детски заведения. Сумата за ремонта в ОДЗ „Пролет” е 27 791,70 лв., а за с. Церова Кория - 27 465,09 лв. като на общината няма да бъдат превеждани финансови средства. Проектите са изработени от общински експерти, но изпълнението и  закупуването на материали е от страна на Отдел „Военно сътрудничество” на Посолството на САЩ.  Ремонтните дейности стартират в началото на месец август и ще приключат в рамките на 3 седмици.

Програма за хуманитарна помощ към посолството на САЩ не предоставя финансови средства, а изпраща военнослужещи, които да извършват ремонтни дейности на място. Американски и български военнослужещи, в сътрудничество с Военния университет във Велико Търново ще участват в ремонтните дейности на покривните конструкции на двете детски градини.

Правителството на САЩ инвестира в този проект 200 000 долара по Програмата за хуманитарна помощ на Министерството на отбраната на САЩ. Средствата са използвани за подпомагане на усилията на областната администрация и общината на Хасково, както и на екипа на „Звънче“ в обновяването на най-голямата детска градина в града. Ремонтът включва пълно реновиране на всички детски бани и кухненски помещения, подмяна на всички дървени врати и прозорци, пълно обновяване на фасадата, козирката над входа и външното осветление.
През последните пет години  Отделът за военно сътрудничество е инвестирал над 3 043 613 долара в различни проекти за  хуманитарна помощ в България. Български и американски военни заедно полагат доброволен труд за успешното реализиране на тези проекти.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов