Нов случай на ХИВ регистрираха във Великотърновско

Вирусът е поразил жител на община Полски Тръмбеш

Нов случай на ХИВ в област Велико Търново регистрира Регионалната здравна инспекция през май, предаде Дарик. Вирусът е поразил жител на община Полски Тръмбеш, информира на интернет страницата си РЗИ. В кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване за СПИН през миналия месец са консултирани и изследвани общо 133 лица. От тях 65 са мъже и 68 жени, на възраст от 19 до 55 години.

134 общо случаите на остри респираторни заболявания в региона. Те са значително по- малко от предходния месец, става ясно от изнесената статистика. Най- много са случаите на варицела- малко над 29%, както и на скарлатина- 26 на сто. Отчетените въздушно- капкови инфекции през май са близо 80, а чревните са 50.

През миналия месец най-висока е била заболеваемостта в общините Сухиндол, Стражица и Велико Търново. За този период за извършени над 170 проверки по противоепидемичния режим в обектите, подлежащи на контрол. За констатирани пропуски са издадени пет предписания и са съставени два акта.

Във връзка с мерките за ограничаване на пасивното тютюнопушене са извършени 165 проверки в контролираните обекти, но за санкции не се съобщава.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов