Театърът във Велико Търново в тежка финансова криза

Мисия

11-06-2015, 10:04

Снимка:

Общинско радио

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Хонорари на актьорите не са плащани от февруари

Музикално – драматичен театър „Константин Кисимов” във Велико Търново е в тежка финансова криза. Това съобщи на пресконференция директорът Христофор Йонов. За състоянието на институцията той обвини ощетяващата, по думите му, методика на финансиране на театрите, регламентирана от Министерството на културата.

За мината година търновският театър е на минус с 263 хил. лв. За настоящите 5 месеца от години Мелпоменът вече е натрупал 190 хил. лв. задължения за пътни разходи, консумативи, печат на плакати и хонорари. Христофор Йонов призова общината да изплати годишната субсидия в размер на 86 400 лв.

“ Община Велико Търново до момента не е привела средствата за субсидия за 2015 -та година на Музикално драматичен театър "Константин Кисимов", поради липсата на подписан договор с Министерство на културата, който е необходимо условие и основание за привеждане на субсидията! Субсидията  към МДТ "Константин Кисимов" от страна на общината е в размер на 86 400 лв. Средствата са за консумативи : електрическа енергия, ВиК услуги и др. Средствата са заложени в Бюджет 2015 на общината и ще бъдат приведени на културната институция след сключването на договор с Министерство на културата.   МДТ "Константин Кисимов" е включен в програмата на Община велико Търново "Класическо лято", както и в честването на 830 годишнината от въстанието на Асен и Петър. ” – коментираха от община Велико Търново.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов