Проф. Хитко Вачев с награда „Златен грифон“

Мисия

08-06-2015, 09:30

Снимка:

РИМ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Наградата се дава от Министерство на културата за археологически постижения

Проф.Хитко Вачев от Регионален исторически музей-Велико Търново е удостоен с наградата „Златен грифон“ на Министерство на културата за археологически постижения през 2014 година. Отличието бе  връчено от заместник-министъра на културата доц. д-р Бони Петрунова на официална церемония. Търновският археолог получи наградата, грамота и плакет реплика на елемент от диадемата от Преславското съкровище, за откриването на вероятния католикон (главна църква) на един от средновековните Богородичните  манастири във Велико Търново 

Наградите  за археология „Златен грифон“ на Министерство на културата се връчват за 5 път. За теренни проучвания през миналата година в областта на праисторията, тракологията и античността са отличени доц д-р Мария Рехо, доц. д-р Крум Бъчваров, ас. Цветана Комитова и Димитър Недев, а за цялостен - проф. Маргарита Ваклинова.

Проф. Вачев откри един от Богородичните манастири, съществували в средновековната столица Търновград, миналата есен при разкопки в източното подножие на крепостта Царевец известно като „Френкхисар“. При проучването на главната църква бяха разкрити гробници на представители на висшата аристокрация, духовници и ктитори на манастира, златни накити, надписи, над 4000 фрагмента от стенописи и 700 елемента от уникална мозаечна патронна икона на Света Богородица. Находките датират манастира от XIII-XIV век.

Археологическите разкопки на обекта ще продължат и тази година. През септември проф. Вачев и екипът му предвиждат да проучат обема на църквата, некропола в западна посока и трапезария на манастира,, за която се предполага, че е на север от църквата.

Въпреки силно намалената държавна субсидия за археология, проектът за проучване на Богородичния манастир е спечелил финансиране в размер на 12 хиляди лева. Средствата обаче са недостатъчни и затова ще се търсят спонсори за разкриването на този  уникален духовен комплекс, строен по времето на цар Иван Асен II. 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов