ТД ''Трапезица 1902'' набляга на пешеходния туризъм

Туристите ветерани също се включват активно

Най-масовите дейности на ТД ''Трапезица 1902'' са свързани с Клуба по пешеходен туризъм и този на туристите ветерани. Това каза за Радио ''Фокус'' Георги Димитров, секретар на Туристическо дружество ''Трапезица 1902''. Дружеството е неправителствена организация, създадена през 1902 година.

''Вече 113 години дружеството работи за развитието и популяризирането на туризма и туристическите спортове, като в момента обединява в своите структури 16 клуба, от които седем са ученически туристически клубове от великотърновските училища'', добави Димитров. Главните дейности, които ''Трапезица 1902'' извършва са свързани с туризма, алпинизма, катеренето, ориентиранете, както и водния и ски туризъм. Зад гърба си дружеството има издаден пътеводител с най-популярните туристически маршрути в областта, които са 17. Половината от тях са свързани с пребиваването в природна среда или преминаването през нея до съответните обекти. Такъв е маршрутът от Велико Търново до Преображенския манастир през двата водопада. Всичко друго е свързано със спортната дейност.

Клубът ни по алпинизъм е възстановен през 1957 година, а ориентирането в нашия град е създадено още през 1954 година от големия ентусиаст Кръстьо Ников. Дружеството през всичките тези години е работило за подобряването на възможностите за практикуването на тези дейности в създаването на мрежа от туристически маршрути в околността'', допълни още Георги Димитров.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов