На кръгла маса обсъдиха въпросите на интеграцията и толерантността

Мисия

05-06-2015, 14:49

Снимка:

община Велико Търново

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

„Нямаме нужда от инспириране на етническо напрежение” – каза Ганчо Карабаджаков

Кръгла маса по въпросите на интеграцията и толерантността се проведе в Община Велико Търново. Форумът е в рамките на Международен детски ромски фестивал „Отворено сърце” и се организира от Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе”. Като съорганизатор Община Велико Търново бе представена от двамата заместник – кметове  Снежана Данева и Ганчо Карабаджаков.

„Живеем в нелесни и често тревожни времена. Около нас се случват събития, които предизвикват притеснение и показват влияние на опасен и вреден популизъм. Инспирирането на етническо напрежение, опитите да се прехвърлят всички проблеми на обществото и държавата ни на една етническа група са изключително опасни. Имаме нужда от друго. Имаме нужда от това, което правим тук и сега. Имаме нужда от разумна, балансирана и цивилизована дискусия по проблемите, които имаме като общество. Имаме нужда от това да се познаваме и да се разбираме, да си говорим, а не взаимно да се обвиняваме за общите ни проблеми.

Имаме нужда в културата и в ежедневната си социална практика да започнем да мислим за различията си като за възможности и богатство, а не като за заплахи и рискове.” - каза в приветствените си думи г-н Карабаджаков.

Той благодари на „Амалипе” и на всички, които работят за това в Община Велико Търново да има дух на разбирателство,у партньорство, диалог и провеждане на интеграционни политики.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов