"Вазовци" се срещнаха с дъщерята на Николай Хайтов

Децата се впечатлиха и от изследователя на Орфей - Никола Гигов

На 3 юни в СОУ „Иван Вазов“ се проведе творческа среща между ученици и дъщерята на писателя Николай Хайтов - Елена Хайтова и писателят – аргонавт - Никола Гигов. Организатор на проявата е председателят на Общински комитет „Васил Левски“ - Васил Копчев. Той сподели и мотото на срещата: „Любовта и борбата - криле на живот“.

Освен представители на клуб „Млади възрожденци” от училището, желание да се срещнат с гостите изявиха и единадесетокласници. Разговорът започна с представяне на Елена Хайтова, която е автор на редица интересни публикации - две книги за певицата Валя Балканска, а част от творчеството си посвещава на баща си - "„Баща ми - най-дивият разказ“, “Гладиаторът Хайтов” и „Крилете на дивия лес“. С увлекателен разказ гостенката сподели интересни факти от живота на големия писател. По думите й академик Хайтов е обичал България повече от всичко, той е бил „болен от любов към България”. Водил е сериозна борба да опази българския език чист (да няма чуждици и да бъде разбираем и лесен за употреба от народа). Друг, не по-малко интересен факт от живота му е интересът към делото и гроба на Апостола на свободата Васил Левски. Писателската дъщеря подари своя книга за библиотеката в училището.

С нескрит интерес „вазовци“ очакваха думата да вземе и писателят - аргонавт Никола Гигов, изследовател на Орфей, носител на над сто национални награди и индивидуално място в Музея на славата в Интернационалния биографичен център в Кембридж. Гигов отделя почти половин век за необикновеното си изследване на Орфей и орфизма. Това води и до приноса на България в световната история и култура. Децата се впечатлиха от думите на поета, когато цитира един фрагмент от Орфей за това какво е за него щастието, а именно: ”Сълза до усмивка - преодоляната болка е човешкото щастие”. Към края на разговора гостът разказа как е открил за България и света Орфеевото цвете и как е доказал, че то може да бъде отгледано. Той обясни как в миналото от цветето на Орфей е правен амулет за любов.

В края на срещата двамата автори подариха някои подбрани книги на училището, за да може всеки, който желае, да ги прочете.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов