1 100 изпълнители ще пеят на V фолклорен фест „Насред мегдана в Арбанаси”

Мисия

04-06-2015, 07:00

Снимка:

община велико търново

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Тази година ще има награда за дебют

Около 1 100 изпълнители от различни краища на България си дават среща на 6 и 7 юни на откритата сцена на парка в село Арбанаси, когето ще се проведе Петото юбилейно издание на Националния фолклорен фестивал „Насред мегдана в Арбанаси”. Конкурсната програма ще протече в две категории: за автентичен и за обработен фолклор. Участниците ще бъдат разделени в три възрастови групи – деца, младежи до 20-годишна възраст и участници над тази възраст. 83 са вече съставите, дали заявка за участие, съобщи Нелина Църова, директор Дирекция „Култура и туризъм” в община Велико Търново. Най-далечното участие тази година ще е от изпълнители от Община Златоград, на границата с Гърция.
Конкурсната програма на 6 юни е с начален час 9.30ч. до 17.00ч., а на 7 юни – от 10.00 до 18.00ч., след което следва програмата за награждаване. Една от целите на фестивала вече пета година е откриването и представянето на непознати или малко известни автентични народни обичаи. Тази година, освен вече представяната в предишни години въстановка на тракийска сватба, ще бъдат представени и два обичая от Южна България, които са почти непознати за нашия град - връзване на метли и буенек – обичай за здраве и плодородие.
Съпътстващата програма включва изложение на традиционни народни занаяти и детски пленер „Аз рисувам насред мегдана в Арбанаси”.
Организатори на фолклорния фестивал са Община Велико Търново, Народно читалище „Иларион Драгостинов” - село Арбанаси и Кметство  Арбанаси. Целият фестивал ще бъде заснет от Телевизия „Дестинация България”.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов