Проф. Александър Гюров е новият носител на наградата с името на д-р Димитър Моллов

Животът

04-06-2015, 06:00

Снимка:

общинско радио

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

„Молловите” дни ще дискутират трансплантациите и мозъчната смърт

„Молловите дни”, свързани с дебата по актуални проблеми в медицината, ще се проведат за поредна година във Велико Търново на 5 и 6 юни. Това съобщи Общинско радио. Те са посветени на известния медик от Еленския край д-р Димитър Моллов, един от основателите на Българския лекарски съюз в началото на миналия век, здравен министър и създател на основни правила за работа в системата.
Официалното откриване на престижния форум ще бъде на 5 юни от 20 часа в залата на хотел „Алегро”. Тогава ще бъде удостоен и новият носител на наградата с името на д-р Моллов. Тази година за цялостен принос за развитието на медицината в областта престижното отличие ще получи проф. Александър Гюровски – един от основателите на хирургичната школа във Велико Търново и региона. Той е работил на различни места в страната, включително и във водещи здравни заведения в столицата. Въпреки напредналата си възраст, в момента консултира в Павликенската болница.
Темата „Трансплантациите – живот, победил смъртта” ще бъде акцента в научната част на „Молловите дни”. Първият раздел предвижда коментари за правните аспекти на донорството и трансплантациите. Мозъчната смърт – физиология и диагностика ще обсъдят медиците във второто направление на основния проблем. Ще се предложи и информация за трансплантацията на стволови клетки. „Молловите дни" по традиция ще приключат с поднасяне на венец на паметната плоча в родното село на патрона им – Беброво. Техен организатор е Районната колегия на Българския лекарски съюз в старата столица.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов