Малки горнооряховски певци с награди от събора „Авлига пее”

Мисия

01-06-2015, 18:59

Снимка:

община горна оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Една от призьорките е едва 6-годишната Ивета

Две първи награди завоюваха Ивета Попхристова и Христомир Долапчиев на Традиционният национален събор-надпяване “Авлига пее”. Съборът е посветен на “Славеят на Северна България” – Мита Стойчева и се провежда в родното й село Обединение, община Полски Тръмбеш.

Ивета Попхристова и Христомир Долапчиев в читалище „Напредък - 1869” в Горна Оряховица работи Тихомир Йорданов. Той ръководи и ДФГ „Росна китка” към НЧ „Развитие 1884” в Поликраище, където пее Ивета. На Събора 6-годишното момиченце се представи с песента „Слънчице, мило мамино“ и с песен е от репертоара на Мита Стойчева – „Снощи седенки, кладохме“. 9-годишният Христомир Долапчиев завоюва сърцата на публика и жури с изпълнението на песента от репертоара на Мита Стойчева „Над село хвъркат патките“, което заслужено му донесе първа награда.

Общо над 1000 изпълнители –състави и индивидуални участници се надпяваха тази година на събора „Авлига пее”. Те бяха оценявани от проф. д-р Тодор Киров и проф. Милчо Василев от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив и Димитър Левчев, ст. гъдулар в Оркестър „Народна музика“ на БНР.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов