Над 30 000 цветя украсиха празнуващата Горна Оряховица

Мисия

29-05-2015, 14:16

Снимка:

община горна оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Залесиха и 50 нови дръвчета

Над 30 000 цветни стръка са засадени до момента в цветните фигури и в парковете на Горна Оряховица. Зацветени са общо 750 кв. м. площ. За украсата на града, служителите от ОП „Пътно поддържане, инфраструктура и озеленяване” са използвали различни видове цветя: бегония, алтернатера, ирезине, тагетес, пожарчета, жълти и червени кани, петунии, хлорофитум, мини рози и др. „Тази година се постарахме да придадем по-празничен вид на Горна Оряховица, все пак честваме 145 години от обявяването й за град. Двете фигури в централната градска част са оформени по-различно. В тази пред Общината, например има близо 4 000 цветни стръка, а в по-голямата фигура на пл. „Георги Измирлиев” цветята са около 7 000”. Засадени са и 60 кашпи с храсти пред Общината, коментира Елена Ефтимова –ръководител на звено „Озеленяване” към Общинското предприятие.

При пролетното залесяване са засадени и 50 нови дръвчета. 30 от тях са от вида бреза и са в парк „Пролет”. Там са оформени и две градини с храсти от вида Берберис. 14 млади фиданки – каталпа са засадени по ул. „Васил Априлов” на мястото на изкоренените стари дървета. Там е ремонтиран и тротоара и са поставени предпазни пана пред ОУ „Св. св. Кирил и Методий”. 4 японски вишни са засадени по ул. „Цар Освободител” в района на кръговото кръстовище, а 2 нови фиданки – глог има на ул. „Ангел Кънчев”.

„Навсякъде се коси тревата – в парковете, в междублоковите пространства, на входно-изходните артерии, на кръстовищата. Но тази година няма работници от временната заетост към звеното по озеленяване и работата ни се затруднява. Гражданите искат да стане бързо, ние също искаме, но с хората, които разполагаме се работи малко по-бавно”, сподели Валентин Найденов, директор на ОП „ППИО”.

„За съжаление кражбите на цветя и чупенето на дръвчета, пейки и детски съоръжения е постоянен проблем. Трябва да се научим да уважаваме труда на другите и най-вече да пазим”, коментират служителите от общинското предприятие.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов