Да разграничим клеветата от антикорупционните сигнали

Конфликтът на интереси е по-широко понятие от корупцията, категорична е Кунева

Антикорупционните сигнали трябва да бъдат далеч от намека за клевета. Това каза Меглена Кунева, вицепремиер по координация на европейските политики и институционалните въпроси, по повод обсъждането на проекта на Закон за предотвратяване на корупцията сред лицата, заемащи висши публични длъжности, преди началото на публична лекция, посветена на предизвикателствата пред новите държави-членки на ЕС, предаде Агенция „Фокус". 

„Сигналите трябва да имат аргументи и реални информация, за да може по тях да се работи. Конфликтът на интереси е по-широко понятие от корупцията. Законът има две цели - да проверява имуществото и да предотвратява конфликта на интереси. Така ние на практика събрахме цялата материя в един орган", посочи Кунева. 

По думите ѝ тази материя поставя много интересни въпроси от житейска и правна гледна точка. „Помислете си един кмет или общински съветник, който е избран, но се вижда, че има конфликт на интереси. Ако е министър нещата са лесни. Може да бъде отстранен и наказан, но при изборните длъжности нещата са различни. Ето тук има един много важен разговор за промяна в Конституцията. Когато има доказан конфликт на интереси, дали не трябва автоматично да може да се отстраняват хора от изборна длъжност", обясни още Меглена Кунева.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов