Обсъждат концесионните параметри на летището в Горна Оряховица

Готвената концесия ще е втора за Летището в железничарския град

Новите параметрите на концесията за Летище Горна Оряховица трябва да са по-атрактивни за евентуалните инвеститори. Това каза в интервю за Радио ''Фокус'' Петър Петров, изпълнителен директор на Летище Горна Оряховица, във връзка с предстоящото отваряне на концесията за Летището. По думите му обаче трябва максимално да бъде защитен и интересът на държавата. ''Според мен параметрите трябва да бъдат по-атрактивни, за да може да има действително участници и действително да се проведе една концесия, в която в крайна сметка ще има и желаещ инвеститор, който ще развие Летището'', допълни Петров. През тази седмица той проведе среща със зам.-председателя на парламентарната комисия по транспорт във връзка с проявен интерес към Летището от страна на американски инвеститор. По време на срещата изпълнителният директор на аеропорта представи основните технически параметри на Летището и възможностите му за развитие. Петров заяви, че не разполага с информация за идеите и намерения има концесионера.

Във връзка с намерението на инвеститора за изграждане на производствена база, изпълнителният  директор заяви, че площта на летището е около 2100 дка. ''Много неща могат да бъдат направени, но зависи първо колко кандидати ще се явят, кой от всички кандидати, ако е повече от един, ще спечели концесията. В зависимост от неговия мастер план и планът за развитие през периода на концесията, това ще бъде строго профилирано и ще се види какво точно ще се прави, но има възможност доста дейности да се извършват на летището'', заяви Петър Петров.
Преди две години бе открита първата процедура за концесия, която имаше три продължения, но кандидати нямаше. Готвената концесия ще е втора за Летището в железничарския град. В момента текат подготвителни действия за излизане в процедура за отдаване на Летището на концесия. Предстои изготвяне на концесионни анализи и параметри. Те ще бъдат предложени на Министерски съвет за откриване на процедура за отдаване на Летището на концесия. Петър Петров изрази надежда тези процедури да приключат във възможно най-кратки срокове и концесията да бъде отворена до месец.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов