Проф. Пламен Легкоступ : „Имам фаворит сред кандидатите за ректор – този, който най-малко ме плюе!”

Животът

22-05-2015, 12:31

Снимка:

Общинско радио

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Ректорът на ВТУ предлага Законът за висшето образование и Законът за развитие на академичния състав да станат един нормативен акт

„Имам фаворит сред кандидатите за ректори на ВТУ – избрах този, който най-малко ме плюе. Мен и да ме нападат – на умряло куче нож вадят, но не си дават сметка, че аз не съм куче, а съм вълк. Но по-лошото е, че не бива да се говори против институцията, която ти дава хляб, която ти искаш да управляваш, която искаш в нея да привлечеш студенти, а в същото време да говориш, че от тази институция нищо не става.” – това каза в интервю за Общинско радио Велико Търново настоящият ректор на ВТУ проф. Пламен Легкоступ. Вузът е пред избор на нов ректор, който ще се проведе в понеделник – 25 май, а за поста се борят четирима професори – Стела Дерменджиева, Петко Петков, Христо Бонджолов и Милко Палангурски.

Настоящият ректор призна, че финансовото състояние, в което оставя университета, не е розово. „През последните 4 години ние сме работили в условията на най-тежката след годините на прехода финансова и икономическа криза, а в последните две години – особено 2013 г. и 2014 г. в условията и на политическа криза. Две служебни правителства, окупационна стачка, но въпреки всичко ние сме успели да изплащаме винаги навреме и в пълния им размер работните заплати. Искам да кажа, че само в рамките на 4 учебни години държавната субсидия за издръжката един студент е намаляла с близо 30 % и бюджетните средства днес дори не могат да достигнат нивата от 2009 г. В същото време се отчита увеличение на цените на топло и еленергията, на горивата и материалите и въпреки всичко това сме дали нови, по-високи начални работни заплати. От 1 май 2012 г. увеличението е било от 3% до 17% за различните категории, работещи в университета. От 1 декември 2013 г. отново успяхме да повишим заплатите от 6,2% до 16,2% за различните категории.” – коментира ректорът. Според професора има няколко фактора, които оказват отрицателно влияние на финансовата стабилност на университетите– от една страна това е фактическото намаляване на субсидията от страна на държавата. От друга страна е намаляването на студентите и обвързаността на финансиране на университетите с броя на обучаващите се, а не с броя на кандидат-студентите, каза за Общинско радио проф. Легкоступ.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов