Експозиция "Горнооряховски суджук" открива Историческия музей

Мисия

20-05-2015, 14:12

Снимка:

Исторически музей Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

В железничарския град на 30 май ще могат и да дегустират вкусното мезе

Исторически музей – Горна Оряховица ще представи един от дълго подготвяните си проекти – новата експозиция „Горнооряховски суджук”. Тържественото откриване е предвидено за 30 май (събота) от 10.30 часа като своеобразна прелюдия към IХ-то издание на Празника на горнооряховския суджук. Експозицията ще бъде разположена в бивше фондохранилище в двора на музея, ремонтирано и оборудвано със средства, осигурени от Община Горна Оряховица.

За реализирането на проекта Горнооряховският музей е събрал и подготвил богата колекция от архивни фотографии и документи, чрез които ще представи няколко вековната история на прочутия местен деликатес. С помощта на фирмите производителки на горнооряховски суджук от сдружение „Раховец – 2007” в обновеното помещение ще бъдат експонирани запазени инструменти и машини, свързани с продукцията на популярния колбас.

Акцент в експозицията ще бъде мащабен триизмерен стенопис, който в съчетание със старинните производствени съоръжения ще даде възможност на всеки посетител да се потопи в атмосферата на старите суджукарски работилници. За всички посетители на откриването ще бъде осигурена дегустация на горнооряховски суджук от трите местни фирми – „Р.А.-03-БОБИ” ООД, „Родопа – Горна Оряховица – 96” ЕООД и ЕТ „СТЕФМАРК – Стефан Марков”, извоювали правото да бъдат единствените производители на уникалния деликатес в цяла Европа.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)