Почти всички великотърновски ученици ядат ежедневно сладкиши, всеки пети с наднормено тегло

Животът

15-05-2015, 09:41

Снимка:

Общинско радио

Автор:

mhristova

Всичко от Автора

Три пъти са нараснали случаите на високо кръвно при 14-18-годишните

Почти всички великотърновски ученици ежедневно консумират вафли и сладкиши. Това показва изследване на Регионалната здравна инспекция в Старата столица в рамките на програмата „Здрави деца в здрави семейства”. Изследването е обхванало ученици на възраст от 14 до 18 години.

Положителните тенденции сред подрастващите са, че намалява делът на онези, които употребяват алкохол и пушат. Увеличава се и броят на децата, които редовно спортуват и хапват пресни плодове и зеленчуци. Учениците са по-добре информирани за принципите и практиките на здравословния начин на живот. В същото време, обаче се наблюдават и редица негативни тенденции и резултати. Почти три пъти е нараснал  делът на учениците с повишено кръвно налягане на възраст 14, 15 и 18 години. Всеки пети от изследваните ученици е с тегло над нормата, а е доказано, че свръхтеглото и затлъстяването са рискови фактори за повишено кръвно налягане. Специалистите обясняват тези резултати с недостатъчната физическа активност на децата и нездравословното хранене. Близо една трета от учениците, обхванати от проучването, не обядват всеки ден, а 54,7% не консумират топла храна на обяд. 51,9% ядат  ежедневно и повече от един път дневно захарни изделия; 43,8% – колбаси и 49,6% – безалкохолни напитки. За наднорменото тегло специалистите винят и многочасовия  дневен престой пред компютъра и телевизора, както и учебната натовареност и стрес в училище.

По повод Европейския ден за борба със затлъстяването – 19 май, Регионалната здравна инспекция ще проведе заключителния етап на кампанията, посветена на здравословното хранене в СОУ „Емилиян Станев” - Велико Търново. Ще бъдат наградени победителите в отделни инициативи като събиране и обобщаване на пословици, поговорки и гатанки; изготвяне на кулинарни книги и седмични менюта; презентации по теми за здравословното хранене. В парк „Марно поле” на 19 май от 14 часа ще се реализира акцията „Клиника на открито”. В импровизирани „кабинети” ученици и студенти ще „консултират” по здравни теми, измерват тегло, талия и ханш, и раздават здравно-образователни материали, а експерти от РЗИ – Велико Търново ще измерват кръвно налягане, ще провеждат изследване на дишането със спирометър, както и изследване и консултиране за ХИВ/СПИН.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов