На 23 май еко кампанията „Книги за смет” идва във Велико Търново

Мисия

08-05-2015, 07:00

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

За първа година кампанията „Книги за смет”ще се случи и в Старопрестолния град на 23 май, събота, с подкрепата на Община Велико Търново в Mall Велико Търново на ул. „Оборище” №18, началният час е 10.00 часа.

За да участват гражданите  е необходимо да предадат 1 килограм пластмасови отпадъци и в замяна ще получат талон, с който могат да вземат своята безплатна книга. Всеки, предал 2 или повече от 2 килограма, ще получи и втори талон. Трети талон няма да бъде предоставян, независимо от обема на предадените отпадъци. Извозването и рециклирането на пластмасовите отпадъци се осъществява от най-голямата Организация по оползотворяване на отпадъци от опаковки у нас - Екопак България АД.

Над 7 тона събрани и рециклирани пластмасови отпадъци и повече от 4200 броя раздадени книги. Това е равносметката от третото издание на кампанията „Книги за смет” в София и Пловдив. Опашките от ентусиасти и в двата града започнаха часове преди обявеното начало, но преминаваха достатъчно бързо. Най-търсената книга тази година беше „Магьосникът от Оз”, издадена в нов тираж и специално за кампанията.

Кампанията се организира от издателство SmartBooks и фондация CredoBonum, с помощта на партньорите им от посолството на САЩ в България, Българо-американска кредитна банка, Екопак България, TheMall, община Бургас, община Пловдив и община Велико Търново.

„Книги за смет” продължава на 9 май от 10 до 13 часа пред Драматичен театър „Иван Радоев” в Плевен и на 16 май от 10 до 13 часа пред Пантеона в Бургас

 Снимка на Деня

Щрихи от Плевен