Подпалили къщата на зам.-шефа на Дирекцията по горите

Крими

17-04-2015, 16:01

Снимка:

Velikotarnovoutre

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Инж. Зорка Иванова е била заплашвана, преди 2 години дори я блъснали с кола

Пожар е унищожил до основи наследствена къща на инж. Зорка Иванова, заместник директор по контрол и опазване на горските територии във Велико Търново и Габрово. От масивната постройка е останало само каменното стълбище. Снимка на щетите и информация за инцидента, който не бил случаен, днес даде самата тя, по време на брифинг в присъствието на директора на РДГ инж. Николов.

Унищожената къща се намира в севлиевското село Селище, където семейството на Зорка Иванова живее в месеците от март до декември. „Съпругът ми случайно посети селото и намери къщата срината до основи“, обясни Иванова.

Повод за днешната пресконференция обаче е нов инцидент от снощи, когато е изгоряла и селскостопанска постройка към къщата. При първоначалния оглед пожарникари са установили че става дума за умишлен палеж.

По думите на Зорка Иванова тя е получавала заплахи и по-рано, които според нея са свързани с работата й по опазване и контрол на горските територии. Съпругът на инж. Зорка Иванова също работи в системата, той оглавява отдел „Лов и риболов” в Държавно ловно стопанство „Росица”.

Пред медиите зам.-шефът на РДГ сподели, че през 2013 г. е била блъсната с кола, докато пресича бул. България в старата столица, след което пък получавала злостни заплахи по телефона, сред които дори закана за отвличане. За случаите е подаван сигнал в търновската полиция, а пожарът се разследва от ОД на МВР – Габрово.

Инцидентите няма да откажат инж. Иванова да изпълнява задълженията си в дирекцията, заяви самата тя.  

Че пожарът е свързан с професионалната дейност на Зорка Иванова е на мнение и директорът на РДГ инж. Николай Николов. Той заяви, че през последните месеци неимоверно са засилени проверките, свързани със сечта, износа и транспорта на дървесина. „Установихме голямо количество подправени превозни билети. Само за първите три месеца на тази година сме съставили 199 акта. Явно по някакъв начин сме накърнили интереси на ползватели”, подчерта Николов.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)