Системата изисква лекарите да са първо търговци, смята Петър Москов

Политика

07-04-2015, 13:58

Снимка:

dsb.bg

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Лекари протестират днес символично

Лекари и пациенти излизат на протест

В реформата е празникът, поздрави здравният министър българските медици

По повод професионалния празник на лекарите, министърът на здравеопазването Петър Москов разпространи специално обръщение към своите колеги, първото изречение на което уточнява, че поздравлението не е „служебно”.

„Не мисля, че се нуждаете от шаблонни благодарности за професионализма и отдадеността, проявявани по отношение на пациентите, защото съм наясно, че похвалите и честитките не дават здрав сън и достоен живот. Обръщам се към Вас, както съм го правил и досега – директно и честно”, се казва в обръщението.

Министър Москов уверява лекарите, че той и екипът му работят за стабилност и предвидимост в сферата и продължават да са решени на реформа.

Текстът констатира още, че за кадърните лекари и сестри оставането в България е икономически нелогично, но цел на правителството е да промени това.

„Познавам непоносимостта на ситуацията, в която системата изисква от Вас да сте първо търговци и после лекари, а пациентите Ви обвиняват за това. Знам тежестта на бронята на цинизма, с която заменяме общественото уважение към професията – уважение, отнето от социалистическо или монетарно доктринерство, вменяващо ни ролята на интелектуални пролетарии, работещи на норма”, казва министър Москов.

Той подчертава, че амбицията е работещите в здравеопазването да се гордеят с професията си, да заспиват с удовлетворение, да имат условия за развитие и реализация, да имат трайното и реално усещане за достоен живот. „Целта е да променим системата така, че пациентите да бъдат доволни от получаваните услуги, да имат доверие в лекарите си, да живеят по-дълго в добро здраве, да им бъде гарантирано европейско здравеопазване”, обяснява министърът.

„Това е истината и в нейното реализиране е празникът, а отвъд истината остават интерпретациите, разказът за рейтинги, арогантните опити за извиване на ръце и истерията за запазване на статуквото, от което пациентите страдат, а лекарите и сестрите бягат в чужбина. Сигурен съм, че ако заедно поискаме промяна и направим нужното да я наложим, анахронизмите в здравната ни система ще останат лош спомен. Скъпи колеги, честит празник”, заключва обръщението си здравният министър Петър Москов.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов