От 2-ри април започва Великденски базар в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“

Мисия

30-03-2015, 12:01

Снимка:

Архив, Община Елена

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Великденски базар отваря врати в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ от 2-ри до 10-ти  април. Той се организира от Общинска агенция по туризъм „Царевград Търнов“ и стартира с Международно изложение „Културен туризъм“.  На базара, който ще е творен всеки ден от 11,00 до 14,00 ч., без Цветница, ще се предлагат ръчно изработени сувенири, бижута и предмети. На специален щанд ще могат да се закупят изделия направени от потребителите на социални услуги на територията на Община Велко Търново. Всеки  ден ще има и великденски козунаци от пекарната на Самоводската чаршия.

Базарът ще е придружен с работилнички за малки и големи. На първата, на 2-ри април, гости от Япония ще демонстрират плетене на  кумихимо - японска текстилна техника за плетене на шнурове. На следващия ден ще се изработват декоративните топки Темари. Те се правят от остатъчни парчета на стари кимона - парчета от коприна се мачкат докато придобият формата на топка, а след това се обвиват с ивици плат.  В страната на изгряващото слънце топките са ценен подарък, символизиращ приятелство и уважение.

В първите два дни на базара специалисти от музея във Велинград ще демонстрират изписване на великденски яйца с "писалка" и восък  в работилница на първия етаж на Изложбените зали. Ще има ревю-конкурс за ризи с българска бродерия, а на финала му ще бъде представен новия символ на Работилница „Седянка".

В дните до 10-ти април ще се изработка на великденска украса, декупаж на декоративни великденски яйца, плъстене, плетене на дантела – фриволите, изработване на дантела кене, совалкова дантела и др



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов