Рали пилоти влизат в училище с ценни съвети за безопасност на пътя

Животът

25-03-2015, 12:53

Автор:

VelikotarnovoUtre.bg

Всичко от Автора

Шампионът Петър Поломски ще прави и демонстрации със състезателен автомобил в двора на училищата

Рали пилоти ще дават ценни съвети за безопасно движение на пътя на учениците. Лекциите ще се проведат в няколко търновски и софийски училища. След разговорите с професионалистите децата ще видят на живо и демонстрация със състезателни автомобили в двора на училището.

Шампионът за 2014 г. в Планинското Рали Петър Поломски се включва в амбициозния проект, по инициатива на "Сдружение Азбукари", чиято цел е да се предотвратят злополуките с пешеходците и да се разяснят на учениците правилата за безопасност на пътя "от първа ръка".

През 2014 г, още в първата си година в професионалния автомобилен спорт, пилотът Петър Поломски успя безапелационно да завоюва Шампионска титла в клас RC5 в Националния планински шампионат към Българска федерация автомобилен спорт, като постигна 4 последователни победи на Планинско Сливен, Планинско Раховец, Планинско Панагюрище, Планинско Узана и едно трето място на Планинско Благоевград.

"Жестоките катастрофи през летните месеци, в които загиват предимно млади хора, засягат много важна тема. Винаги съм си говорил с млади шофьори за рисковото шофиране", споделя Поломски и допълва: "Не знам дали заради рекламите или клипчетата в интернет, но след като вземат книжка, много младежи се надъхват и искат да карат само мощни коли. Винаги се говори за автомобили над 200-300 коня. Поевтиняването на тези автомобили също е едно допълнително изкушение."

"Разберете, че умението да се управлява един автомобил до такава степен, че да го усещаш и контролираш, се трупа с практиката през годините. За съжаление, новите шофьори искат още първата година да се покажат като едни пилоти, доказвайки се на улицата с нощните гонки", категоричен е шампионът.

"Трябва да се набляга повече на психиката на младия шофьор, за да си даде той сметка, че шофирането не означава само едно возене и даване безцелно на газ. Това, че си пръв на светофара, не ти дава повече самочувствие, но вероятно си предизвикал ситуация, в която е можело да загинат хора. Моят съвет към младите шофьори е – ако имате този адреналин в себе си и този усет за автомобила, елате на пистата, покажете го на аматьорските състезания", апелира Петър Поломски.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов