Година след смъртта на Емил Шарков - падат наказанията на набедени полицаи, тръгва делото срещу екзекутора му

Крими

14-03-2015, 09:11

Снимка:

МВР

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

20 тома секретни материали по делото срещу стрелеца Петко от Лясковец

Във Велико Търново и Лясковец почетоха паметта на баретата

На 14 март се навършва 1 година от провалената спецоперация в Лясковец срещу психично неуравновесения Петко Савов Петков. При опита за нахлуване в дома му Петков откри огън. Трагично загина командоса Емил Шарков, а други барети бяха ранени.

Тогавашният вътрешен министър Цветлин Йовчев и главният секретар Светлозар Лазаров прехвърлиха цялата вина за резила в Лясковец върху великотърновски криминалисти. На тях бе вменена отговорността за зле планираната операция.

Пoлицaитe Пaвeл Ангeлoв и Рaдocлaв Гeopгиeв бяхa yвoлнeни. Шефът на “Кpиминaлнa пoлиция” Кaлoян Михaйлoв и тогавашният диpeктop нa полицията Хpиcтo Хpиcтoв пък получиха забрана за растеж в кариерата, което е едно от най-тежките наказания в системата на МВР и води до директно уволнение при следваща грешка.

Набедените търновски полицаи обжалваха наказанията си. Преди дни Върховният административен съд отмени окончателно наказанието на Павел Ангелов, тричленен състав отхвърли и това на Калоян Михайлов. Наказанието на Радослав Георгиев е отменено от Апелативния съд в старата столица. Делото, заведено от бившия полицейски шеф Христо Христов пък е насрочено във ВАС за понеделник.

В понеделник във Великотърновския окръжен съд ще се проведе и заседание по делото срещу Петко Петков, който бе ранен при операцията, но оцеля. Психиатрична експертиза доказа, че той може да носи съдебна отговорност и бе обвинен за убийството на полицай, както и за опити за убийство на други трима. В момента Петко Стрелеца е с постоянен арест и се намира в ловешкия затвор.  

Както вече сме ви съобщавали, материалите по делото са събрани в 20 тома, а обвинителният акт бе внесен в съда в края на миналата година. Вероятно процесът ще тръгне при закрити врати, заради наличието на секретна информация.

В края на тази седмица паметта на загиналият Емил Шарков бе почетена в региона. В присъствието на родителите и съпругата му бяха открити паметни плочи в училището, което той е завършил в старата столица, както и в близост до лобното му място в Лясковец

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов