Закриват гимназията по сградостроителство "Кольо Фичето" във Велико Търново

Животът

26-02-2015, 12:24

Снимка:

Velikotarnovoutrе

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

Учениците от школото ще продължават образованието си в строителния техникум

Професионалната гимназия по сградостроителство "Кольо Фичето" затваря врати поради липса на ученици, обучаващи се в редовна форма на обучение. Това решение взеха общинските съветници днес след разпалени дебати относно бъдещето на школото. От 1.09.2015 година всички деца, които учат в "Кольо Фичето" ще продължат да изучават специалностите си в стоителния техникум "А. Попов".

От трибуната на Общинския съвет местните парламентаристи яростно защитаваха своите тези за и против закриването на школото. 

"Има ли смисъл да поддържаме 150 хилядна армия, ако няма войници? Такъв е случая и тук. Такива са обстоятелствата, след като няма желаещи за обучение, трябва да спрем агонията до тук. Не трябва да си затваряме очите", коментира Мирослав Трифонов. Той заяви, че с "тъга на сърцето" гласува за закриването на професионалната гимназия. "В една празна сграда да се наливат пари е грешно", каза още той. Общинският съветник призова своите колеги да не се чувстват виновни за преустановяването на учебния процес в школото, защото счита краха на училището за следствие на грешките на ръководството на школото.  Нещо повече Трифонов апелира към директора на Хуманитарна гимназия да направи всичко възможно да привлече повече деца, за да не се случи същото и там.

Против закриването на "Кольо Фичето" се обяви инж. Николай Николов, който заяви, че Общинския съвет трябва да намери формулата за продължи обучаемия процес в професионалната гимназия. "Нима всички трябва да станат адвокати, лекари и т.н. Държавата има нужда от такива кадри. 

"Училището можеше да не бъде закривано, ако имахме една строителна организация, която да планува колко зидари и други специалисти в строителството й трябват", изтъкна професол Михаил Харалампиев. Общинският съветник от ГЕРБ подчерта, че строителните фирми подбират персонала си "на улицата", а не хора, завърши специално образование. "Как ще стане с магическа пръчка възстановяването на професионалното образование? Зависи от културата и интелигентността на строителните предприемачи.", коментира още той.

В бурната дискусия се намери и директорът на гимназията по електроника Нели Николова. Тя заяви, че според нея гимназията по сградостроителство няма бъдеще, тъй като от 3 години в нея няма деца, които да се обучават в дневна форма. "В малките населени места, където има не особено голям брой ученици, трябва да съществуват, но училище, което е на центъра на града без деца, е срам", заяви Николова. 

Заместник-преседателят на Общинския съвет Румен Димитров отхвърли предложението училището да затвори врати  и поясни, че щеше да го подкрепи ако текста бе за временно преустановяване на школото.

Решението професионалната гимназия по сградостроителство да бъде закрита бе взето с 25 гласа "За".



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов