Три центъра от семеен тип отварят врати за деца сираци и с увреждания във Велико Търново

Мисия

23-02-2015, 12:19

Снимка:

Velikotarnovoutrе

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

Настаняването ще бъде през юни месец

Успешно завършен бе проектът на община Велико Търново за изграждане на три центъра за настаняване от семеен тип. Това заяви заместник-кметът на старата столица Снежана Данева-Иванова нс пресконференция днес. Стойността на проекта е 2 249 390,60 лева, като собствения принос на Общината е 129 000 лева, уточни тя. Снежана Данева съобщи още, че в трите къщички ще живеят деца от 3 до 18 години, лишени от родителска грижа и с увреждания, трайно изведени от Домове за деца и младежи в страната. Капацитетът на центровете е 36 обитатели, както и още 6 при спешни случаи. На потребителите ще бъдат предоставени специални грижи, целящи да им осигурят социализиране и демаргилизиране.
„Проектът е един от първите, които бе подписан в мандата на кмета Даниел Панов и днес успешно реализиран.“, заяви Мариела Цонева, директор на Дирекция „Общинско развитие“ в Община Велико Търново. Тя съобщи още, че през следващия програмен период на европейско финансиране социалните услуги ще имат предимство.
Списъците с деца, които ще бъдат настанени с трите центъра вече са предоставени на Дирекция „Социално подпомагане“ в Общината, заяви Росица Димитрова, директор на социалното ведомство. „По този начин администрацията ще може да се запознае с живота, уврежданията и възможностите за самостоятелно обслужване на всяко едно от децата и на база на тази информация ще бъдат определени критериите по отношение назначаване на персонала, който ще се грижи за потребителите.“, заяви тя. Димитрова обяви, че започва проект по ОП „Човешки ресурси“, за набиране на персонал, който ще премине двумесечно обучение. През това време възпитателите ще се срещнат с децата, за да бъде по-лесно скъсена дистанцията между тях. „Надявам се да имаме достатъчно кандидати, за да можем да направим възможно най-добрия подбор.“, каза Росица Димитрова. Ще бъдат наети 50 души до май месец. Настаняването на децата ще се осъществи през юни месец, уточни още тя. Директорът на Дирекция „Социално подпомагане“ в Община Велико Търново обяви, че от 1 ноември финансирането на трите центъра ще премине в задълженията на държавата.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов