В Добри дял се стягат за празник на терлика

Животът

23-02-2015, 09:17

Снимка:

Velikotarnovoutrе

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

В Младежкия клуб ще бъде подредена изложбата на плетива

За първи път във Великотърновското село Добри дял ще се проведе празник посветен на терлика. В събитието куки ще премерят най-големите местни майсторки на плетиво. В сряда (25 февруари) от 10:00 часа в Младежкия клуб ще бъде открита изложба с общо 60 чифта терлици. Организатори на мероприятието са читалище „Петко Рачов Славейков 1903“ и пенсионерския клуб в селото.
18 жени от Добри дял участват в празничното изложение, съобщи Веселина Събева, секретар на местното читалище. „Някои от тях се включват в надпреварата с по 15 чифта терлици. Много са красиви и разнообразни моделите. „ коментира тя. Повечето от плетивата са направени от вълнена оцветена прежда.
Изложените терлици ще бъдат оценявани от жури. Тежкият избор ще бъде възложен на три жени от селото, които не участват в надпреварата. „Малко преди откриването на изложбата ще изберем журито. Целта е да бъде избегнат елемента на пристрастност и да няма ощетени. Победителката трябва да е избрана честно.“, обясни Веселина Събева. Трите дами оплели най-красиви терлици ще получат подаръци. Секретарят на читалището подчерта, че този празник се организира за първи път в селото и затова програмата няма да е пищна, както при големите традиционни мероприятия. Въпреки това събитието ще премине под звуците на българска народна музика, забавления и добро настроение.
Почти всички участнички в конкурса за най-красиви терлици са пенсионерки. Сред тях има няколко жени от ромски произход. „Те са сред фаворитите за победителки. Техните плетива са особено майсторски направени. „ коментира Веселина Събева. Тя подчерта, че конкуренцията е голяма, тъй като изложените терлици са кои от кои по-шарени и впечатляващи. „Съчетават всички багри на природата – синьо, жълто, зелено, червено... Има пресукани цветове, повечето фигурки на тях имитират цветя, освен това на някои е включен и мотив на българска шевица.“, каза още тя.
Празникът на терлика се провежда за първи път през 2007 година в Кърджалийското село Дъждовница. Местните хора въвели традицията чифта терлици избран за най-красив, да бъде разплетен на следващата година и от него да се оплете нов. Добродялчанки ще направят същото догодина с терлиците фаворити.
Друго интересно събитие, което предстои в Добри дял е Празникът на картофа, обяви секретарят на читалище „Петко Рачов Славейков 1093“. В него най-добрите кулинарки ще представят своите специалитети от вкусния зеленчук. „Минали години домакините приготвяха ордьовър, салата, основно ястие от картоф, а дори и десерт.“, спомня си Веселина Събева. Интересният празник ще се проведе около 8 март.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов