Старата столица вече има информационно приложение за смартфони

Мисия

23-02-2015, 08:31

Снимка:

Ростислав Грънчаров

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Потребителите ще получават новини за всичко интересно, което се случва в града

Велико Търново вече има свое безплатно приложение за мобилни телефони. „VT News” стартира точно в 9:00 ч. тази сутрин. Всички, които го изтеглят, ще получават актуални новини от старата столица, предстоящи събития, културен афиш, програмата на всички заведения за седмицата, времето и много други любопитни подробности от живота в старата столица. Велико Търново е първия град в България с подобен тип приложение за съвременните мобилни телефони от типа „смартфон”.

Част от програмата е създадена от Института по информатика и математика към Българската академия на науките. Гидът е част от популярен софтуер за най-разпространените операционни системи, с които телефоните работят. Има безплатна версия с указателни стрелки към основните туристически обекти, хотели, заведения и важни места в града. Пълната версия превръща мобилния смартфон в екскурзовод, който чете беседи и дава съвети кои забележителности трябва да бъдат посетени. Тя обаче е платена.

Аудио вариантът е на български и на английски език, а има приложена и 3D карта със сателитни снимки. Изтеглянето на софтуера не генерира интернет трафик, тъй като може да бъде свален на телефона и посредством безжична интернет връзка. Работата му пък се базира главно на GPS сигнал. За създаването на програмата са работили и унгарски учени, част от Института по автоматизация и изчислителна техника към Унгарската академия на науките.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов