Кошер с пчели от Велико Търново ще бъде поставен на покрива на европарламента

Животът

19-02-2015, 10:34

Снимка:

вестник "Труд"

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Идеята е част от проект, който наши пчелари представиха пред евродепутати

Кошер с великотърновски пчели ще има на покрива на европейския парламент в рамките на няколко месеца, пише вестник "Труд". Той ще е част от проект, който български пчелари представиха пред евродепутати и здравни експерти от нова група за развитие на пчеларството в ЕС, разказа великотърновският почетен председател на областния пчеларски съюз Тодор Найденов. . Идеята  веднага е била одобрена от групата, добави Найденов.

Председател на новата група и инициатор на създаването й е българският евродепутат от групата на ЕНП/ГЕРБ Мария Габриел. Основна задача е да бъде анализирано състоянието на сектора в отделните държави-членки, да се подкрепят инициативи и проекти.

По време на заседанието беше обсъдено състоянието на пчеларския сектор и здравето на пчелите в Европа. Представено бе проучването на Европейската комисия "Европейският червен списък на пчелите", а българските пчелари разкриха предизвикателствата пред тях в България.

Високата смъртност във всички региони е основният проблем, който се оказа валиден и за други държави. Според производителите е нужно запазване на местната пчела, обучения на млади пчелари, информационни кампании, субсидиране с европейски средства, комуникация и сътрудничество с другите земеделски производители.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов