Община Велико Търново дава терени от новия център срещу части от построеното

Мисия

16-02-2015, 08:09

Снимка:

Velikotarnovoutrе

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Предстои цялостно проектиране на терена на старото военно училище

Части от новия градски център на Велико Търново ще се пускат за продан с конкурси, а Община Велико Търново ще взема части от построените готови сгради под формата на обезщетение, разкри кметът Даниел Панов, пише вестник "Борба". Досега при подобни процедури частните партньори даваха между 18 и 25 на сто от построеното.
Предстои цялостно препроектиране на новия градски център, тъй като старата разработка за това какво и как трябва да се построи е правена през далечната 2001 година и не е актуална, каза още градоначалникът.
Според него общината ни ще кандидатства за пари по популярния фонд „Джесика”, които ще получим на ниска лихва и можем да връщаме за максимален период от 23 години. „Собствеността върху сградите означава и средства, с които ще разполагаме от наеми и евентуално продажби, с които ще покриваме кредита си”, каза още Панов по време на вчерашното заседание на Общинския съвет. 
В НОВИЯ ГРАДСКИ ЦЕНТЪР НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО, В КОЙТО СЕ ПРЕВРЪЩА РАЙОНЪТ НА СТАРОТО ВОЕННО УЧИЛИЩЕ, отпада предвиденото застрояване с мол и жилища. Това стана ясно от новото задание за изработване на подробен устройствен план на района. Предишният проект за застрояване бе с повече от 10-годишна давност, а негов автор бе арх. Тодор Никифоров. Развитието на района и на Велико Търново като цяло обаче наложи съществено прекрояване за новия център, който обхваща площ от 180 дка.
В момента целият терен се изравнява и се полага водопроводна и канализационна мрежа по друг европроект. Вместо къщи и блокове, както и голям магазин, в Старото военно училище ще има няколко музея, се казва в заданието за новия проект.
Военен музей, който ще представя цялостната българска военна история, и фотографски музей са новите обекти, които се предвиждат в района, заедно с голям експозиционен център. Тук ще се направят туристически офис и библиотека, множество площадни пространства, паркови зони, както и няколко паркинга и велосипедни алеи.
НА БАЗАТА НА 7-ТЕ ПРОЕКТА, ИЗГОТВЕНИ ОТ АРХИТЕКТУРНИ ЕКИПИ ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО, Е НЕОБХОДИМО ДА СЕ АКТУАЛИЗИРА СЕГАШНИЯТ ПРОЕКТ за застрояване на Старото военно училище. След приемането от възложителя на проектното предложение ще се възложи актуализация на подробния устройствен план за Старото военно училище. Предстои обявяването на задание за терена. На неговата база предстои изработване на ПУП, неразделна част от който са транспортно-комуникационната, зелената и другите системи. Проектирането трябва да се извърши съгласно генерален план, който да се реализира на етапи, информираха от местната администрация. Той от своя страна е съобразен с наземната и подземната инфраструктура. Ще се кандидатства за изграждане на инфраструктура и благоустрояване на цялостния терен, категоричен е градоначалникът. Възможностите за финансиране ще бъдат открити след средата на 2015 година.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов