Със 752 000 лева ще се обновяват културни обекти в старата столица

Мисия

13-02-2015, 09:08

Снимка:

Velikotarnovoutrе

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Предвидена е реконструкция и на крепостта Царевец

Малко над 750 000 лева отделя тази година местната хазна за обновление на културни обекти, които привличат туристите, пише вестник "Борба". Разходът вече е одобрен от специализираните комисии към Великотърновския общински съвет. Средствата се насочват към най-знаковите паметници, някои от които се рушаха.
10 хил. лв. се влагат в комплекса „Великата лавра”, като парите се дават за подмяна на осветлението и изготвяне на информационни касети. Същата сума отива и за музея в Килифарево, а на 1000 лв. може да разчита къщата музей на Филип Тотю в махалата Гърците край Вонеща вода.
100 хил. лв. има за нови зали и реконструкции на Археологическия музей. Други 120 хил. лв. са насочени към арбанашките църкви „Рождество Христово”, „Св. архангели Михаил и Гавраил”, „Св. Димитър”, „Констанцалиевата” и „Хаджиилиевата къща”.
55 ХИЛ. ЛВ. ОТДЕЛЯ МЕСТНАТА ХАЗНА И ЗА ХРАМА „СВ. ДИМИТЪР”, КЪДЕТО Е ОБЯВЕНО ВЪСТАНИЕТО НА АСЕН И ПЕТЪР. Почти 100 хил. се дават и за ремонти в музейните сгради, включително и 18 хил. лв. за тоалетни.
180 хил. лв. бюджет има плануван и за реконструкция на крепостта Царевец, която е най-посещаваният обект у нас. 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов