Изоставен физкултурен салон може да се превърне в многофункционална спортна зала в Дебелец

Мисия

12-02-2015, 11:07

Снимка:

Velikotarnovoutrе

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

Идеята е на възпитаник на вече не функциониращото училище

Физкултурният салон на бившия техникум по машиностроене „Никола Вапцаров“ в Дебелец да бъде ремонтиран и превърнат в зала за различни видове спорт, по примера на новоизградената спортна зала до СОУ „Емилиян Станев“ във Велико Търново, предлага възпитаник на вече нефункциониращото училище, пише вестник "Борба". Идеята е на Стефан Бояджиев, който няколко години прави опити да запознае политици, известни спортисти и заможни хора с проблема. След като школото затваря врати, от 2011 г. залата се саморазрушава, оставена на произвола. 
Физкултурният салон е на 1 километър разстояние от центъра на Дебелец и е с размери 32 метра дължина, 20 метра широчина и 12 метра височина. Към него има изградена ВиК инсталация, както и електрозахранване. Залата е свързана с множество спомагателни помещения, съблекални и санитарни възли. Точно под нея има и стрелбище със същите размери. Въпреки всички тези предимства салонът е изоставен и никой не го стопанисва. Сградата на училището е държавна собственост, а материално отговорно лице на имота е директорът на Професионалната гимназия по електроника във Велико Търново „Александър Степанович Попов“. Идеята салонът да се реконструира и превърне в многофункционална спортна зала се споделя и от ръководството на Радиотехникума, но липсва спонсор. Според Стефан Бояджиев безхаберието на институциите ще се окаже пагубно. Мисията да върне приветливостта на залата и в нея да даде възможност на дебелчани да спортуват в родния си град, а не да пътуват до Велико Търново за тренировка, той е приел като своя от 4 години. „Изграждането на такъв физкултурен салон е дълъг и сложен процес. За салон с тези внушителни размери мечтаят много училища. Време е да се вземат мерки и помещението да се възстанови!“, категоричен е Стефан Бояджиев. Според него в салона могат да се изградят всички необходими съоръжения за практикуване на футбол, баскетбол, тенис на маса и корт, хандбал, волейбол, спортно катерене, фитнес, а подземието да се дооборудва и по този начин да се осъществяват и тренировки по стрелба. Той е убеден, че подобна модерна зала ще повиши спортната култура на младите хора в Дебелец и ще донесе приходи в местната хазна. Бившият възпитаник на школото смята, че ако салонът бъде ремонтиран, ще се превърне в аналог на спортния комплекс във Велико Търново „Спортно Търново“ и дори конкуренция. „Залата няма да „бездейства“, а ще бъде транплин за приобщаване към спорта и на хора, които никога не са тренирали. Такъв комплекс ще даде възможност за провеждането на състезания, всякакви прояви и ежегодно спортуване“, сподели още Стефан.
Той е изпратил писма до служебните министри на образованието и спорта, някои от най-известните спортисти, прославили България – Стефка Костадинова, Станка Златева, Тереза Маринова, Красимир Балъков и други, но отзвук няма. Бояджиев представил идеята си и на кмета на Дебелец Димитър Димитров, който обясни, че миналата година е направил предложение до кмета на община Велико Търново Даниел Панов сградата на училището да се прехвърли от държавна в общинска собственост. Отговор на искането си обаче все още не е получил. „Пожелах салонът да бъде прехвърлен на общината, да го ремонтираме, да го приведем в ред и да го пуснем в експлоатация“, уточни Димитър Димитров. Той заяви още, че ще постави проблема отново, за да осигури на жителите на Дебелец модерна спортна зала.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)