Чинарът от Арчар е кандидат за "Европейско дърво на годината 2015"

Гласувайте! Резултатите от конкурса ще бъдат обявени на 5 март

През 2014 г. бе проведено петото юбилейно издание на конкурсът „Дърво с корен”, който бе организиран от фондация „Екообщност”. След провеждане на онлайн гласуване, от 34 номинирани участници, е избран победителят – Чинара от село Арчар.

Въпреки че е само на 51 година чинарът от видинското село Арчар зае първото място в надпреварата за 2014 г. Дървото е засадено през 1963 г. от тогавашния озеленител, който определил мястото му пред сградата на общинския съвет, в близост до училището, църквата и читалището на селото. Повече от половин век дървото е неизменен участник в делниците и празниците на местните хора.

15-метровото дърво представя България на следващия етап на конкурса „Европейско дърво на годината 2015”. Заедно с България, в надпреварата за приза ще участват 14 страни – Англия, Уелс, Ирландия, Шотландия, Естония, Испания, Франция, Белгия, Италия, Полша, Унгария, Словакия и Чехия. Този достоен представител на страната ни, ще покаже, че нашите дървета имат история, минало и бъдеще, и че техните корени са попивали традициите на народа ни.

Гласуването за конкурса „Европейско дърво на годината 2015″ стартира на 1 февруари и ще продължи до края на месеца. Резултатите ще бъдат обявени на 5 март 2015 г., а наградата ще бъде връчена на тържествена церемония на 22 април 2015 г. в Брюксел. 
Конкурсът „Европейско дърво на годината“ се организира от 2011 г. като продължение на конкурса „Дърво на годината“, който се провежда в Чехия от фондация „Партньорство“. Ежегодно в конкурса се включват десетки, дори стотици хиляди хора и броят на участващите страни нарасна от първоначалните 5 на 14. Целта на конкурса е да привлече вниманието върху многогодишни дървета, които са част от природното и културно наследство.
Можете да подкрепите България, като гласувате за Чинара от село Арчар на интернет страницата www.treeoftheyear.org.




Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов