Русенската опера гостува с „Трубадур” във Велико Търново

Велико Търново Лайф

10-02-2015, 14:50

Снимка:

МДТ "К. Кисимов"

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Спектакълът ще се играе на 24 февруари

След триумфалния успех със спектакъла на операта „Трубадур” от Джузепе Верди на сцената на зала 1 на НДК Русенската опера избра да представи своята нова сценична версия и на сцената на ДКС „Васил Левски” във Велико Търново на 24 февруари, от 19.00 часа. Спектакълът се осъществява с любезното съдействие на Община Велико Търново.

„Трубадур” е четвъртото вердиево заглавие, с което Русенската опера ще гостува в залата на Двореца на спорта и културата „Васил Левски” във Велико Търново. От октомври 2014 година до януари 2015 жителите и гостите на старопрестолния град посрещнаха възторжено спектаклите на оперите „Набуко”, „Аида” и „Отело”.

Операта „Трубадур” е сред най-обичаните и очаквани винаги с интерес оперни заглавия на гениалния италиански композитор Джузепе Верди. Спектакълът на Русенската опера е решен в класически стил, с ефектна сценична визия и залага на великолепния солистичен състав, оригинална режисура и брилянтно изпълнение на своя основен състав – солисти, хор и оркестър на Русенската опера под диригентството на австрийския диригент от италиано-американски произход Антъни Арморе. Режисьорът  Огнян Драганов направи сценичната адаптация на спектакъла за сцената на зала1 на НДК. Той отново успя да провокира зрителите с интересни и нетрадиционни режисьорски решения, без да излиза от автентичността на атмосферата на класическия по своя замисъл спектакъл. Художник на декора и костюмите е Иван Савов. В главните роли публиката ще има възможността да се наслади на изкуството на Александър Крунев /в ролята на Граф Ди Луна/, Владислава Гарвалова /Леонора/, Даниел Дамянов /Манрико/, Андреана Николова /Азучена/, Момчил Миланов /Ферандо/ и др. Режисьор Асен Шопов, сценична адаптация Огнян Драганов, асистент режисьор Елена Илиева, хормайстор Стелияна Димитрова.

Оперите на Джузепе Верди “Риголето”, “Трубадур” и “Травиата”, наричани още “трите големи”, са смятани за най-популярните и любими  оперни произведения.

След големия успех на „Риголето“ Верди се връща в Бусето с намерение да започне работа над операта „Трубадур“. Драмата на испанския писател-романтик Антонио Гарсиа Гутиерес (1813–1884) „Трубадур“ допада на композитора със смелото изобличаване на феодалната действителност и с новаторството, с което е написана. Верди не харесва либретото на Салваторе Камарано (1811–1852) автор на текстовете на няколко негови опери, и поисква редица поправки. Между композитора и поета се завързва оживена преписка, от която днес стават известни много подробности по създаването на операта. Една от поправките, която Верди иска, се отнася до образа на Азучена. „Моля Ви се, не правете в последната картина Азучена да полудее …“ — пише той. По това време „сцените на полудяването“ са често явление в оперната литература, тъй като дава възможност за силни драматургични ефекти, и композиторът не желае да изпада в шаблонност. Когато той скицира плана за музиката, умира майка му. Тази загуба е твърде тежка за Верди и до края на 1851 г. той не е в състояние да твори. През март 1852 г. Камарано се съгласява на новите поправки, желани от композитора. Поетът умира, без да може да завърши цялото либрето. Верди е разстроен от смъртта на този свой добър приятел и добър сътрудник и отново прекъсва работата си. Либретото е завършено от някой си Бардере през есента на 1852 г. Разпокъсаната работа над текста на операта става причина силната драма на Гутиерес да загуби много от качествата си. Въпреки това Верди работи над сюжета с истинско вдъхновение и написва музиката в извънредно кратък срок — само за 29 дни.

Операта „Трубадур“ е изпълнена за пръв път на 19 януари 1853 г. в театър „Аполо“ в Рим. Операта преминава с изключителен успех. В скоро време тя е поставена в много италиански театри, както и в Лондон, Париж, Санкт Петербург и др.

Откъси от „Трубадур“ са изпълнени у нас още при първия опит за създаване на оперен театър — през 1891 г., когато на 2 януари се изнасят фрагменти от различни опери. Изцяло тази творба на Верди е поставена през 1914 г. от  Оперната дружба с диригент Т. Хаджиев и режисьор К. Михайлов-Стоян. В Русе операта „Трубадур” е поставена за първи път на 14 ноември 1956 г. 

 

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)