Велико Търново представя програмата за годишнината от въстанието на Асеневци

Велико Търново Лайф

10-02-2015, 12:29

Снимка:

Velikotarnovoutrе

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Международната туристическа борса ще се състои от 12 до 14 февруари

Велико Търново ще представи културната програма посветена на 830-годишнината от въстанието на Петър и Асен и възобновяването на българската държава на Международна туристическа борса ВАКАНЦИЯ & СПА ЕКСПО. 32-то издание на изложението ще се проведе от 12 до 14 февруари 2015 г. в ИНТЕР ЕКСПО ЦЕНТЪР, София. На него Общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов“ ще презентира събитията в старата столица през юбилейната годината на атрактивен щанд от 42 кв.м.

Туропураторите и посетителите на борсата ще се запознаят с акцентите от програмата, сред които са  итерактивните демонстрации на средновековни занаяти и бит „Всекидневният живот на Търновград“ и Фестивала за исторически възстановки „Българско  Средновековие“, които ще се проведат на Царевец през летните месеци. Сред акцентите в програмата е откриването на Трезорна зала в  Археологическия музей за експониране на безценни златни ценности от фонда на музея и експозиции „Артефактите на старопрестолните църкви“, ,историческите театрални етюди и камерни концерти, които ще са от май до октомври  в средновековните цъкви  „Св. 40 мъченици“, „Св.св. Петър и Павел“, Св. Димитър“ и „Св. Георги“.

Ще бъдат представени безплатните обиколки на най-интересните забележителности във Велико Тъново на  емблематични дати за града – 3 и 22 март, 7 юли, 22 септември и деня на въстанието на Асеневци – 26 октомври и поклонническия туристически маршрут „Търновските светини“. Сред акцентите е средновековната „Нощ в музея”  на 18 май  във Великата лавра и църквата „Св.40 мъченици“ и „Нощ в ХГ „Борис Денев“ на 12 септември 2015 г.  с театрални спектакли и  изложба на творби от фонда на галерията, свързани с въстанието на Петър и Асен и българското Средновековие.

Едни от най-големите атракции, които ще се промотират на изложението са 3D mapping шоуто за празника на Велико Търново -22 март и 30-те безплатни излъчвания до края на годината на шоуто „Царевград Търнов – Звук и светлина“ по повод 30-годишнината от създаването на аудио-визуалния спектакъл.

Общинската туристическа агенция ще представи и други водещи културни събития като Международното туристическо изложение „Културен туризъм“ през април и Летен оперен фестивал „Сцена на вековете".



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов