Обгазени жители на Дебелец искат обезщетение

Крими

06-02-2015, 10:44

Снимка:

Velikotarnovoutrе

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Казусът вече е в ръцете на районните магистрати във Велико Търнво

59 дела с 350 обгазени жители на Дебелец са на ход във Великотърновския районен съд, пише вестник "борба". Хората искат по 500 лева от Националното бюро на българските автомобилни застрахователи, което представлява чуждестранните водачи с гражданска отговорност и зелена карта. Ако някой успее да осъди въпросното бюро, то си взема парите от страната, където е направена застраховката, а деянието е извършено у нас. Само че 4 години след разлива на отровния химикал стирен в Дебелец няма нито един обезщетен човек. 
„...Две от делата вече са решени от ВТРС, но исковете на 12 души са отхвърлени. Докато тръгнат реално делата, трима от ищците умряха, но ги замениха други. У нас тези дела са първите по рода си и няма съдебна практика. Но дали това трябва да е причина тези хора, обгазявани близо 4 часа преди евакуацията, да не получат обезщетение?!”, заяви вчера адвокат Йордан Йорданов, който представлява всичките 350 души във въпросните заведени 59 дела. 
ХЕМ УВРЕДЕНИ, ХЕМ НЕ ПОПАДАТ В ПАРАГРАФ ЗА ОБЕЗЩЕТЕНИЕ
В КРАЯ НА ЯНУАРИ 2015 Г. РАЙОННИЯТ СЪД ВЪВ В. ТЪРНОВО се произнася по един от исковете на 6 души от Дебелец. Анета, Петър, Калинка, Евдокия, Стоян и Дмитрий разказват пред съда какво са преживели на 11 юли 2011 г. Как въпреки евакуацията са получили дразнене в очите, сълзене, трудно дишане, задушаване, гадене. Разказват и за силния шок от преживяното след обръщането на турската цистерна с отровното вещество, от което се разля част край градчето. Съдът признава тези травми на хората и казва, че те имат право на обезщетение. Не били пряко засегнати, а косвено увредени. Освен това не се вписвали в един от членовете на Кодекса за застраховане, който касае системата „Зелена карта” – не били пострадало или увредено от слабо действие на стирена лице. Според адвокат Йорданов последващото действие на доказаното отровно вещество е слабо, а според съда е силно. След този трудно смилаем за масовата аудитория спор ВТРС казва: „Хората са претърпели вреди, но застрахователят не отговаря за покриването им поради предвидено изключение в чл. 268 т. 6 от Кодекса на застраховането”. Освен това по това дело шестимата обгазени от Дебелец трябва да платят на бюрото 1120 лв. разноски. 
„...Въпреки моята писмена защита, подробни обяснения, факти, становища и какво ли още не, съдът отхвърли иска на хората по две от делата”, недоумява адвокат Йорданов и подчертава, че освен алинеи и членове трябва да има и едно житейско тълкувание в един подобен казус без прецедент у нас. 
ХОРАТА ПЪРВО ИСКАХА 2 МЛН. ЛВ. В ОБЩ ИСК
ПРЕДИ ОКОЛО ТРИ ГОДИНИ НАД 350 ДУШИ ОТ ДЕБЕЛЕЦ внесоха общ иск за 2 млн. лв. във ВТРС. Заради неспазена процедура исковата молба бе отхвърлена. После започнаха единични дела, на които също не бе даден ход. През 2014 г. Окръжният съд във Велико Търново за втори път върна дело за разглеждане на първа инстанция за обезщетения заради обгазяването на Дебелец. Тогава все още исковете бяха и срещу турския тираджия Юмер Вар, но вече са само срещу Националното бюро на българските автомобилни застрахователи. 
САМИЯТ ЮМЕР ВАР БЕ ОСЪДЕН НА 10 МЕСЕЦА УСЛОВНО С 5000 ЛЕВА ГЛОБА ОТ БЪЛГАРСКИЯ СЪД СЛЕД СПОРАЗУМЕНИЕ. Вар бе признат за виновен още, че е нарушил международен договор и е превозил токсично химическо вещество през границата ни от Турция. 45-годишният водач обърна 20-тонна цистерна с отровното вещество и замърси района край Дебелец. Той превозваше стирен от Турция за Румъния, но катастрофира в дере на река Белица. 2200 души бяха евакуирани за 24 часа, а река Белица, въздухът и почвата замърсени. За щастие, от отровата се разляха само 5 тона, а останалите клетки на камиона бяха обезопасени от пожарната. Последствията за хората след обгазяването обаче се проявяват и днес, но е много трудно доказуемо, че дихателни проблеми, чести сенни хреми и алергии се дължат именно на онзи разлив на стирен от 2011 г.
„...Така е било и след Чернобил у нас и след съмнения за отравяне с азбест. Трябва ли да минат години, за да се обърне внимание и да се раздаде справедливост в този скандален житейски и потресаващ сюжет”, пита адвокат Йорданов.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов