Криминолог пише пиеси за деца

Велико Търново Лайф

04-02-2015, 19:07

Снимка:

В-к "Борба"

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Общинският съветник от Елена Магдалена Борисова мечтае в Холивуд да снимат по нейн текст

Общинската съветничка в Елена Магдалена Борисова направи дебюта си като драматург на сцената на Драматичния театър във Варна, разказа днес вестник „Борба“. Само преди месец там беше премиерата на нейния детски спектакъл „Голямото коледно приключение на...”. За пиесата й в морската столица са работили трима големи театрали – Симеон Лютаков, който е направил всички снимки за афишите и рекламните материали, Симеон Радев, режисьор на коледното приключение, и Даниела Николчовска, автор на сценографията. Симеон Лютаков е един от най-популярните и обичани артисти в момента след участието си във филма „Седем часа разлика”. В същия сериал се снима и Симеон Радев, а сценографката е с номинация за театралната награда „Икар” за изгряваща звезда.

„10 млади актьори участваха в пиесата. Всички бяха на по-малко от 20 г., някои са ученици в школата на Симеон Радев и без голям опит на голямата сцена, но се справиха чудесно. Едната от тях – Петя Янкова, се оказа търновка и за нея този сезон е първи във варненския Драматичен театър”, разказва преживяването си Магдалена, която е била почетен гост на премиерата си.

Магдалена Борисова работи с варненския театър от 2011 г. Тогава тя спечели конкурс за драматургия с пиесата си „Сън”. Като награда и тази пиеса трябваше да бъде поставена там, но работата по заглавието се забавила. „Това също е детска пиеса и тя ще бъде втората моя пиеса, която ще влезе в афиша на този театър. Над нея започна да работи Веселка Кунчева, която е най-известният куклен режисьор в момента. Всичко, което тя направи, получава номинация за всички възможни театрални награди в България”, обяснява Магдалена. След това допълва, че в началото на миналата година разбрала, че театърът в морската ни столица си търси детска коледна пиеса. Тя изпратила своето „Коледно приключение на...”. Тази й пиеса е с номинация от международния фестивал „Михаил Лъкатник”, който се провежда в Ямбол, и вече е публикувана в книга и разпространена по всички театри. Симеон Радев веднага реагирал и пожелал да постави коледното заглавие. След това я представил пред творческия съвет на театъра и всички специалисти приели с отворени обятия драматургията на еленчанката.

„Бях омагьосана, докато гледах пиесата си. Сякаш се случваше чудо. Аз по принцип не съм от авторите, които стоят на репетициите и се сърдят, ако режисьорът или някой от артистите пропусне реплика. Доверявам се напълно и това ми дава възможност да видя с други очи текста си. Но там целият състав е изключително талантлив, затова нямах никакви страхове и притеснения”, признава Магдалена. След това разказва още, че през цялото време не откъсвала очи от сцената, но по-интересна й била реакцията на публиката. Затова слушала как хората се забавляват, смеят ли се на точните реплики, спонтанни ли са в реакциите и аплодисментите си. „Пиесата е детска, което си е нож с две остриета. Лесно е да запалиш децата, но и също толкова е лесно да ги изгубиш, ако си скучен. Но децата се забавляваха през цялото време, а и на родителите хич не им беше скучно”, усмихва се Магдалена и си спомня как, когато на сцената артистите се засуетили, че Дядо Коледа тази година няма да дойде, защото му липсва един елен, а без него шейната не може да потегли на път, едно дете в залата се разплакало. В крайна сметка две братчета с двете си плюшени играчки и едно коте успяват да спасят положението.

По две пиеси едновременно пише Магдалена Борисова, когато е вдъхновена. И в момента работи над две заглавия, и двете детски. Едната пиеса е за куклен театър, другата – за драматичен. Тя обаче пише и за възрастни и почти няма пиеса, която да е дала в конкурс и тя де не е спечелила най-малко номинация, но по-често авторката се връща у дома с награда.

„За деца и за възрастни се пише интересно. Предизвикателството е в това да задържиш вниманието на публиката. Децата бързо се разсейват, ако не им е интересно. А успехът при възрастните е възможен, ако думите ти докоснат душите им”, казва Магдалена. Тя е забелязала вече, че малчуганите се вдъхновяват, когато гледат истории за приключения, пътувания, приятелство. За тях е важно доброто винаги да побеждава накрая, иначе си излизат от театъра разочаровани и тъжни. Любовта, самотата, въпросите кой съм аз наистина, защо толкова малко познаваме себе си са темите, които вълнуват възрастните.

„Дисни” да създаде филм по неин сценарий – това е голямата мечта на Магдалена Борисова. Досега само един-единствен българин – Валери Петров, е успявал да продаде свой текст на Холивуд и това е „Йо-хо-хо”. Наскоро Магдалена гледала интерпретация по Валери-Петровия текст, трудно познала, че става дума за „Йо-хо-хо”, но в края на филмчето фигурирало името на прочутия българин. „Не е невъзможно, още повече че Холивуд вече не е така далече от нас. Трудно е, докато ти чуят името, това е трудно и в България. Но мен вече ме познават в театралните среди благодарение на участията ми в различните конкурси”, казва авторката. В момента Магдалена е започнала да преработва своята коледна пиеса, за да я превърне в детска книжка. А мечтае и да напише киносценарий. Има вече един такъв опит, който е проверила в конкурса „Южна пролет” в Хасково. Там нейният киносценарий не спечелил наградата, но бил един от трите номинирани.

Магдалена Борисова е търновка по рождение. Пораснала е в търновския театър около майка си Бисера Дживодерова, която дълги години беше драматург в МДТ „Константин Кисимов”. Въпреки това Магдалена избрала да завърши право, после се хванала и с криминология. „Не е чак толкова странна тази комбинация от право и литература. Знаеш ли, че някои от най-добрите и известни детски писатели са всъщност юристи. Такъв е бил Ран Босилек. И двамата братя Грим са юристи, с такова образование е и Шарл Перо, който дори е работил като такъв и е бил член на Френската академия на науките”, изброява Магдалена, която един мандат беше зам.-кмет в Златарица, а вече два мандата е общински съветник в Елена.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов