Специална комисия оглежда рушащите се къщи в старо Търново

Мисия

03-02-2015, 17:33

Снимка:

Архив, Velikotarnovoutre

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

От вчера специализирана общинска комисия, сформирана съгласно Закона за културно- историческото наследство прави оглед на рушащи се къщи и сгради в старата част на Велико Търново. Това съобщи арх. Донка Колева, експерт по Културно- историческо наследство в Общината.

Къщите са паметници на културно историческото наследство от местно значение или групова културна ценност. Общият брой на обектите е 12, като те са в рисково състояние, някои от които създават реална опасност. Те са разположени на различни улици в Старо Търново: „Стефан Стамболов“, „Г. С. Раковски“, Поборническа, „П.Р. Славейков“, „Резервоарска“ и „Независимост“. Комисията оглежда и къщи в кв. „Асенов“, както и Килийното училище в Дебелец.   

За всеки обект се изготвя подробен протокол, коментира още арх. Донка Колева, който се изпраща в Министерството на културата. Разполагаме с висока експертиза, тъй като в комисията има и експерти по ТСУ архитекти, инженер – конструктори, специалисти по строителен контрол, както и инспектор от самото министерство. Собствениците също се уведомяват, за да предприемат мерки. Има законови срокове за реализацията им, като в противен случай може да се стигне до възможност за събарянето им.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов