С бял амур ще прочистват язовир Йовковци

Животът

01-02-2015, 15:16

Снимка:

Wikipedia

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Кампания за набиране на средства за зарибяването тече в момента в Елена

Любители на риболова от Еленския балкан събират средства за зарибяване на язовир „Йовковци” с бял амур. Идеята е със събраните средства да бъдат закупени бели амури, чието най-ценно стопанско качество е, че се използват за биологична борба с обрастването на язовири, езера, блата, напоителни и отводнителни канали.

Очакванията на инициаторите са да се съберат повече средства за закупуване на повече зарибителен материал. Целта е да бъде ограничена растителността във водоема, която е основна храна на белия амур. С почистване на растителността ще бъде подобрено качеството на питейната вода, споделят рибари.

Средствата се събират в дарителска кутия до 21 март (събота) в ловно-рибарски магазин в Елена на ул. Стоян Михайловски №17. Зарибяването е предвидено за началото на месец април, когато е размножителният период на повечето видове риби.

Еленски рибари предвиждат и почистване на бреговете на язовира с цел премахване на натрупаните замърсявания. Акцията ще бъде през месец март. Рибарите призовават към опазване на чистотата на бреговете на язовира.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов