Законът на джунглата превзе улиците на Велико Търново

Велико Търново Лайф

30-01-2015, 10:30

Снимка:

Ростислав Грънчаров

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

Просяци защитават със зъби и нокти територията си в областния град

Един от най-вървежните „занаяти“ във Велико Търново започна да става опасен. Просяци налитат на бой на свои колеги, ако някой от тях дръзне да им наруши територията. Само за последната седмица търновци станаха свидетели на 4 случая на саморазправа между бездомници, дошли да помолят за милостиня пред едно от най-елитните заведения за хранене в старата столица и дори пред църква.
Центърът на Велико Търново всекидневно е осеян с бездомни хора, чакащи състрадателни боляри да се смилят над тях и да пуснат по някоя стотинка в панерчето им. Всеки от просяците обаче си има терен, пише "Борба". Играта загрубява, когато някой опита да протегне ръка за жълти стотинки в чужда зона.
Три от случаите за миналата седмица са се разиграли пред един от ресторантите около Централна поща в старата столица. Бездомникът, който работи в този район, често влиза в сградата, за да се стопли, и никой от персонала не го гони от жал. Територията на възрастния мъж се оказва привлекателна и за други. Жена на видима възраст около 40 години с вроден недъг влязла в помещението също като него да се стопли и да измоли от заможните посетители пари за хляб. Тарторът на зоната посрещнал жената с шамари и я изгонил от мястото. Грозната сцена се разиграла пред очите на клиентите и персонала, но никой не подал сигнал в полицията. „Беше много тъжна гледка. Мъж да бие жена е недопустимо. Дори да е клошарка, каквато и да е, не бива!“, коментира една от свидетелките на саморазправата. 
Потресаващата случка обаче се повторила, дори потретила, сподели 23-годишната търновка, очевидец на свадите. На същото място в сряда и четвъртък вечерта възрастният мъж хванал за косата същата бездомна жена с увреждане. „Буквално измете пода с нея. Веднага казах на сервитьорката някой от мъжете от персонала да се намеси, защото ситуацията излиза извън контрол. Тя обаче ми отговори, че те така си се биели!“, разказа възмутена тя.
Другият случай е от територията пред църквата „Света Марина“. Тази зона е завладяна от ромски клан, който от сутрин до вечер окупира зелените площи до двора на Божия храм. Мургавите братя и сестри не пропускат и птиче да прехвръкне, без да му поискат пари. Млади майки с бебета на ръце и с по-големите си деца молят за някой лев всеки минувач.
В събота сутринта дядо решил да проси пред светинята. Това обаче провокирало гнева на по-младите роми. За зла участ на възрастния мъж те се нахвърлили върху него и го изгонили с ритници, разказа очевидка. Жената си спомня, че саморазправите пред църквата не са ежедневни, но е ставала свидетел на няколко случая във времето. Според нея другите просяци се страхуват от ромите и затова не припарват до този участък.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов