Заседават по делото за убийството в дома за стари хора във Велико Търново

Крими

28-01-2015, 08:42

Снимка:

Velikotarnovoutrе

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

Година след убийството съдът ще решава съдбата на възрастния мъж

Окръжен съд Велико Търново днес ще заседава по делото на Кирил Байков, който уби своя съквартирант Иван Нейков, в дома за възрастни хора "Венета Ботева" във Велико Търново преди почти година. Кървавата драма, извършена в нощта на 9 срещу 10 февруари, потресе обитателите на социалното заведение. 70-годишния мъж не се разбирал със своя съквартират и често влизали в конфликт. Причината да му посегне обаче била, че починалия светвал лапмата на стаята късно вечер, а на подсъдимия това не му допадало. Кирил нанесъл удар със стъклено шише по главата бившия полицай Иван Нейков. Това причинило смърта му. Сутринта починалия е открит от сестрата на съпругата му, която от своя страна също е обитател на дома за стари хора.  

70-годишният мъж страда от глухота и на първото съдебно заседание на 12 февруари, когато магистратите разгледаха мярката му, бе назначено лице, което извършваше жестомимичен превод.

Тогава той каза, че няма яснота защо е извършил убийството. Неговият адвокат претендираше за съдебно психиатрична екпертиза, но съда отхвърли искането на защитата. За такова престъпление българския законодател е отредил накание от 15 до 20 години лишаване от свобода или доживотен затвор.

Делото ще се гледа днес от 10:15 часа



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов