13-те имами обжалват присъдите си за радикален ислям

Крими

27-01-2015, 07:26

Снимка:

Plovdiv.utre архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Ахмед Муса е единствения, който лежи ефективно в затвора

В зала 1 на Апелативния съд в Пловдив днес стартира делото за проповядване на радикален ислям. Ахмет Муса и 12-те имами обжалват наложените от Пазарджишкия окръжен съд присъди . На 19 март 2014 г. той призна всичките 13 обвиняеми за виновни, но наложи само една ефективна присъда от 1 година лишаване от свобода при първоначален строг режим и 5000 лв. глоба на Ахмед Муса Ахмед.

Имамът на Сърница Саид Мутлу получи условна присъда от 1 година затвор и 3000 лв. глоба, а районният мюфтия на Пазарджик Абдуллах Салих - 10 месеца условно и 3000 лв. глоба. Съдията освободи от наказателна отговорност останалите десетима подсъдими, но ги призна за виновни за членуване в нерегистрирана организация и им наложи административни наказания - глоба от 3000 лв. за Али Ходжа и по 2000 лв. за другите деветима - Али Хайраддин, Неджми Дъбов, Хайри Шерифов, Байрам Ушев, Ахмед Абдуррахманов, Изет Джалев, Мохамед Камбер, Юсуф Горелски и Найме Горелска.

Всичките 13 подсъдими по продължилия повече от година и половина процес в Пазарджик искат от Пловдивския апелативен съд отмяна на присъдите си и молят да бъдат оправдани по всички обвинения. В жалбите си подсъдимите са с оплаквания за незакосъобразност и необоснованост на присъдите им и искат за вещи лица да бъдат назначени арабисти от Ислямския институт, тъй като според тях преводите от арабски на български на вещото лице Александър Шунин били неточни и некоректни.

В същото време и от прокуратурата протестират и искат наложените от съда глоби да бъдат увеличени до максималния размер, предвиден в закона.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов