Потомка на Михайловски, Макариополски и Петко Тодоров представи роман в САЩ

Велико Търново Лайф

25-01-2015, 12:00

Снимка:

Velikotarnovoutrе

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

В центъра на Лос Анджелис, в една от 20-те най-красиви книжарници в света, американското издателство “Харпър Колинс” представи дебютната книга на българката Красимира Зуркова - “Самодива”.

Краси Зуркова е родена в гр. Елена, но от 21 години живее в САЩ. Казва, че е потомка по майчина линия на Петко Тодоров, Стоян Михайловски и Иларион Макариополски. Едва 19-годишна тя пристига в Америка да учи история на изкуството. Мечтае да стане писател от дете, но след като завършва престижния колеж в Принстън по стечение на обстоятелствата учи Право в “Харвард” и работи като юрист в Ню Йорк, Чикаго, Лос Анджелис. На английски прописва най-напред поезия, но идеята да напише роман я преследва отдавна. Дълго търсен, в един момент сюжетът се оформя в съзнанието й за седмица само, предаде БНР. Главната героиня - Теа е българка, действието се развива в Америка, но и в България, българските митове и легендата за Орфей и гръцката митология са умело вплетени в романа…
В книгата всъщност интересното е, че са преплетени няколко жанра. Има любовна история, има мистерии, има малко криминален елемент, има автобиографично. Те се преплитат. Има и конфликт на културите, което е интересно и за американци, и за българи, сподели Зуркова.
Романът “Самодива” на Краси Зуркова има печатно и електронно издание и само за няколко дни привлече вниманието на американския читател и стана едно от 100-те най-търсени заглавия в Амазон, а в социалната мрежа “Good Reads” e едно от най-препоръчваните заглавия. От киноиндустрията вече има проявен интерес за вероятна екранизация на книгата, а преводът на български е почти готов за печат и след 2-3 месеца “Самодива” ще бъде предоставена и на българския читател.


Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов