Правят брониран куфар за златния венец на Севт Трети

С него ще транспортират съкровището за изложбата в Лувъра през пролетта

Специален брониран куфар с електронни ключалки ще бъде ползван за преноса на уникалния златен венец на тракийския цар Севт Трети до Лувъра в Париж, съобщиха специалисти от музей "Искра" - Казанлък, където се съхранява реликвата.

Пред "Старозагорски новини" те припомнят, че царският накит тежи малко над 370 грама, като златото е с чистота от над 23 карата.

Листчетата наподобяват дъбовите и са изключително ефирни, това налагало да се търси нетрадиционен подход при опаковката.

Досега този венец, открит от д-р Георги Китов при разкопките на могилата Голямата Косматка, не е напускал трезора на музея в Града на розите.

Грижата за бронираните касети, в които ще бъдат поставени експонатите, имат организаторите. Само от Казанлък за Лувъра ще заминат дузина скъпоценни артефакти. Сред тях са сребърното ойнохое и златният киликс, върху които личат надписи, удостоверяващи, че са принадлежали на тракийския владетел. В подборката са включени още златна пиксида с форма на мида, бронзов царски шлем, железни наколенници, сребърни апликации за щит и конска сбруя. Подбрани са общо 5 монети - 4 с изображението на Севт Трети и една с образа на приемника на Александър Македонски - Касандър (350 пр.н.е.; - 297 пр.н.е.). За пръв път ще бъдат показани извън страната и няколко фрагмента от паното, украсявало гробницата в Мъглиж.

Ориентировъчно пренасянето на артефактите за изложбата "Антична Тракия. Одриското царство и неговите съседи. Съкровищата от археологическите колекции на България" ще стане във времето между 23 март и 8 април. Откриването й е планирано за 15 април. В продължение на 3 месеца гостите на Лувъра ще могат да видят 1628 предмета, чиято застрахователна оценка е в размер на 165 млн. евро. Само предметите от Голямата Косматка са застраховани за над 22 млн. евро, коментираха експертите.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов