Мобилен екскурзовод развежда туристи във Велико Търново

Животът

17-01-2015, 13:20

Снимка:

Община Велико Търново

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

Безплатен екскурзовод за всеки турист със смартфон

Електронни екскурзоводи вече помагат на туристите във Велико Търново. Те представляват приложение за съвременните мобилни телефони от типа „смартфон”, което се инсталира от безплатния маркет или се смъква от velikotarnovo.pocketguideapp.com.
Част от програмата е създадена от Института по информатика и математика към Българската академия на науките, пише вестник "Борба". Гидът е част от популярен софтуер за най-разпространените операционни системи, с които телефоните работят. Има безплатна версия с указателни стрелки към основните туристически обекти, хотели, заведения и важни места в града. Пълната версия превръща мобилния смартфон в екскурзовод, който чете беседи и дава съвети кои забележителности трябва да бъдат посетени. Тя струва 2, 5 евро.
Подробният е-гид включва пълна информация и за най-известните културно-исторически обекти в архитектурния резерват Арбанаси, обясни управителят на общинската туристическа агенция „Царевград Търнов” Цветомир Бояджиев. Туристът може да научи всичко за храмовете „Рождество Христово” и „Св. архангели Михаил и Гавраил”, както и за Констанцалиевата къща в селото над Велико Търново. 
Аудио вариантът е на български и на английски език, а има приложена и 3D карта със сателитни снимки. Изтеглянето на софтуера не генерира интернет трафик, тъй като може да бъде свален на телефона и посредством безжична интернет връзка. Работата му пък се базира главно на GPS сигнал.
Приложението за „умните” мобилни телефони позволява чрез GPS проследяване и позициониране да се създават цели туристически маршрути. Основа за тях е точното местоположение на всеки турист. За създаването на програмата са работили и унгарски учени, част от Института по автоматизация и изчислителна техника към Унгарската академия на науките.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов