Няма грип в областта, отчитат под средната за страната заболеваемост от вирусни инфекции

Животът

15-01-2015, 18:19

Автор:

Грета Костова

Всичко от Автора

В края на месеца обаче чакаме „Бризбейн”, Тексас” и „Швейцария”

Нормална за сезона заболеваемост от остри вирусни инфекции, която дори е под средната за страната, отчетоха от Регионалната здравна инспекция във Велико Търново. Средно 106 болни са регистрирани на 10 000 души население, сочат данните от изминалата седмица. Стойностите за страната са 127 на 10 000 души. Новозаболелите за изминалите седем дни са 73-ма.   
Най-много случаи на вирусно боледуване са установени във възрастовата граница от 0 до четири години, а най-малко при хората над 65-годишна възраст, съобщи д-р Анастасия Анастасова – началник на отдел „Медицински изследвания” в РЗИ. Пред великотърновските медии днес тя уточни, че заболеваемоста от остри вирусни инфекции в момента не може да се квалифицира дори като предепидемична обстановка.  

Няма установени случаи на болни от грип в региона, съобщи още д-р Анастасия Анастасова. Грипна вълна обаче може да се очаква в края на януари и през следващия месец. 
Грипните щамове, които се очакват този сезон са „Бризбейн”, Тексас” и „Швейцария”, уточни д-р Анастасова.

Заболелият от такъв грипен вирус веднага трябва да бъде изолиран от работната си среда, а лекуването му не трябва да е с антибиотици, категорични са здравните специалисти. Противогрипните препаратите, които се ползват в момента са "Ремантадин", "Тамифлу" и "Реленца". 
  



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов