На 13-ти януари посрещат ромската Нова година

Царевград Търнов

12-01-2015, 19:39

Снимка:

архив, "Амалипе"

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Сурвакаха горнооряховския кмет за Банго Васил

Сурвакарчета ще посетят кмета и губернатора във Велико Търново

За поредна година Център за етническа толерантност „Амалипе“ ще пожелае здраве, късмет и берекет на институциите, спазвайки ромските традиции, и ще отбележи празника по интересен начин с редица събития във Велико Търново и страната. 

На 13 януари сурвакарчета  oт село Водолей, Лясковец и Г. Оряховица ще посетят различните институции във Велико Търново, където ще изнесат програма от стихчета , песни и танци, ще сурвакат и  наричат за здраве и берекет на  ромски и български език. Сурвакарчетата ще посетят великотърновския кмет Даниел Панов, губернатора Пенчо Пенчев, служителите в РЗИ и Регионалния инспекторат по образованието.

Също във вторник Център „Амалипе”  съвместно с Хлебна къща – Велико Търново организира възстановка  на традиционни обреди и практики, свързани с празника. Събитието ще се проведе от 16:00 ч. в Хлебна Къща – Велико Търново.

Василица се отбелязва като начало на Новата година от много ромски групи в България. Празнуването на Василица е свързано с легенда, че Свети Васил, застъпник и защитник на ромите, възстановява моста, по който преминавали ромите, след като този мост бил разрушен от Дявола и по този начин ги спасил. Празникът се отбелязва на 13, 14 и 15 януари, като на 13 срещу 14 януари се посреща Новата година, припомнят от „Амалипе“.

Василица е празник, на който възстановяваме мостовете помежду си, взимайки опита и поуките от старата година, за да влезем пречистени в Новата.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов