Няколко стъпки към откриване на работата, която най-много ти приляга

Мисия

09-01-2015, 13:09

Снимка:

wellnesscenter.bg

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

Кейтлин Моран, популярна феминистка, писателка, телевизионна водеща и колумнист дава шест съвета.

1. Няма работа, която да не става за теб
Един от проблемите на образователната система е, че не ни разказва за всички видове съществуващи професии. Така става много вероятно и ти да правиш оново, с което се занимават родителите ти. Може би си предопределена да станеш най-добрата поведенческа психотерапевтка в света, но ако не знаеш, че такова нещо съществува, няма да се получи. Започни да се интересуваш какви професии съществуват, чети автобиографии на различни хора – ще научиш адски много неща.  Животът ти ще премине в повече работа, отколкото в срещи с приятели, секс или спане, затова намери си занимание, което ще обичаш. Така никога няма да бъдеш недоволна от себе си.

2. Визуализирай бъдещето си
Изчети и научи всичко за мястото, на което искаш да работиш. Помисли си за нещата, с които ще блеснеш, за нещата, които никой не прави там, а ще донесат успех на компанията. Като тийнейджър пишех за музика, и се чудех защо в „Таймс” не обръщат внимание на модерните тогава гръндж банди, които младите слушаха. Отидох в редакцията им, и ме взеха – решиха, че мога да им бъда полезна. Така че, подари си няколко вълнуващи часове пред лаптопа, и състави списък с нещата, които можеш да предложиш в мечтаната работа. Ако не успяваш да напишеш достатъчно такива неща, значи все още трябва да работиш върху образованието и уменията си.

3. Никога не казвай „никога”! Замести го с „все още не”
Може да не намериш мечтаната работа, чак докато не навършиш 39, точно, както и може да не срещнеш подходящия мъж дотогава. На някои им се случва още на 20, но ако не си от тях, и се тревожиш, научи се да използваш думата „все още”. Например: „Не съм намерила призванието си ВСЕ ОЩЕ”, „Не съм срещнала мъжа на живота си ВСЕ ОЩЕ” и т.н. Така нетърпението ще те тормози по-малко.

4. Осмели се да покажеш на другите коя си
Кариерата ми започна, когато бях на 13 със записването ми в конкурс за писане за книгите, които обичам. Подкрепям явяването на всякакви конкурси, а и винаги приемам да журирам такива. Но да ти кажа честно, бих те запомнила, само ако поради някакво изумително съвпадение носиш моето име. Така че, не се страхувай да се явяваш на конкурси – или ще те харесат, или няма и да те запомнят. Нямаш какво да губиш, само можеш да спечелиш.

5. Вярвай в еднорозите
Цялата ни култура – интернет, риалити предаванията, дори детските програми са разстройващи, иронични към света. Такава нагласа ще те убие. Ако се харесваш такава, каквато си, не е необходимо да си лоша с останалите хора, да ги мразиш. Не можеш да имаш големи амбиции, и да си дребнав, малък човечец. Бъде голям човек и имай силна вяра в бъдещето, бъди непримирима оптимистка.

6. Не си странна. Ситуацията, в която си, е такава
Добрите работни места са ориентирани към бели хетеросексуални мъже. Да приемаш такава доминираща култура е изтощително. Но и на нея й идва краят. Имаме нужда от нови идеи в управлението, в образованието, в изкуството и бизнеса. Жените, цветнокожите, гейовете и транссексуалните... те са бъдещето. Всичко останало е изпробвано. Запомни, че в крайна сметка различията ти те правят уникална и ценна.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)