Кмет препоръчал да оставят болница без отопление

Животът

08-01-2015, 17:29

Снимка:

ОУ Ловеч

Автор:

Грета Костова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Доставчици съдят ловешката болница заради неплатени медикаменти

От ГЕРБ искат пълен одит на лечебното заведение

Искат пълен финансов одит на МБАЛ „Проф. д-р Параскев Стоянов” в Ловеч. Това заяви на пресконференция народният представител от ГЕРБ Корнелия Маринова, която заедно с ловешкия областен управител  д-р Мадлена Бояджиева преди ден проведе среща с министър д-р Петър Москов. Тема на срещата е било именно състоянието на лечебното заведение, което преди Коледа остана на студено, след като „Овергаз Холдинг” АД спря газоподаването.

„Съжалявам, че трябва да го кажа, но на поставен въпрос от министъра д-р Москов към регионалния директор на „Овергаз” защо е спряно газоподаването в болницата при положение, че 52 000 лв не е толкова голяма сума, отговорът е бил следният: „Кметът каза: „Като не могат да плащат – спрете газа”. За мен това е скандално, в навечерието на Коледа да се изкаже подобна мисъл”, заяви народният представител Корнелия Маринова.

По думите й на срещата са обсъждани още и какви мерки трябва да се вземат за оздравяване на болницата, какви дейности трябва да бъдат предвидени, как да се състави оздравителен план и как да бъдат актуализирани договорите, така че търговското дружество да е на печалба. Маринова подчерта, че не е ясно доколко изгодни са сключените от лечебницата контракти.

„По време на първия мандат на ГЕРБ държавата инвестира над 250 000 лв в болницата. И ще продължава да инвестира за капиталови разходи като предстои още един транш от 34 000 лв за довършителните работи в детското отделение. Тоест държавата има своите сериозни ангажименти. Ние искаме да знаем и заявихме това – защо състоянието на болницата е такова, какви са причините за това, има ли виновни, и поискахме пълен одит”, заяви народният представител. „Според данните, цитирани на срещата в министерството, болницата в Ловеч губи на месец около 125 000 лв. Тоест този дълг е натрупан през последните малко повече от две години. Ние също питаме какво е предприето след като е установяван системен недостиг на средства, как е реагирал бордът на директорите, има ли оздравителна програма. Натрупват се много въпроси, но ние не сме следствен орган, нито пък финансов контролен орган и очакваме компетентните органи да си свършат в тази посока работата”, каза още Маринова.

Според д-р Мадлена Бояджиева държавата е решила въпроса с отоплението на болницата, а не кметът на Ловеч, каквито публикации се появиха по-рано. В телеграфен стил д-р Бояджиева информира за хронологията на проблема, възникнал на 23 декември миналата година, когато „Овергаз Холдинг” АД спря газоподаването. „Като областен управител бях уведомена едва на 4 януари следобед. Разговарях с прокуриста на МБАЛ – Ловеч, д-р Донка Минкова и разбрах, че отоплението е спряно преди празниците заради просрочени задължения към дружеството в размер на 52 000 лв. На 5 януари имахме среща с д-р Минкова и стана ясно, че общите просрочия са над 3 млн. лв. По време на тази среща разговарях и с ръководството на газовото дружество за разсрочване на неразплатените дължими суми“.

Като областен управител и като бивш управител на лечебно заведение д-р Бояджиева счита, че решаване на проблема с кредит от общината не е приемлив. „Първо, защото кредит трябва да се връща. Второ, защото отпускането му изисква повече време – трябва да се вземе решение от общинския съвет. И трето, защото това е краткосрочно решение, а следват още два зимни месеца и ще се натрупат още сметки”, обясни позицията си д-р Бояджиева и подчерта: „Това, което постигнахме вчера, е решение с по-дългосрочен ефект. Предоговарянето на условията по договора с „Овергаз Холдинг“ и разсрочване на задълженията на болницата към дружеството ще дадат възможност тя да погасява вноските си регулярно и да не се допуска отново сегашната ситуация”. По думите на областния управител „самият факт, че отоплението бе пуснато веднага, говори, че министерството и държавата са изключително ангажирани с болницата и няма да се допусне фалит”. 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)